S-a lansat platforma pentru îmbunătățirea calității educației în Republica Moldova

  • 25 Septembrie 2018 14:10
S-a lansat platforma pentru îmbunătățirea calității educației în Republica Moldova

Astăzi, 25 septembrie, a fost lansată platforma „COMpEC – Comunitatea pentru o Educație de Calitate”. Platforma este o inițiativă susținută financiar de Fundația Soros-Moldova și își propune modernizarea învățământului general astfel încât tinerii să-și valorifice pe deplin potențialul în timp ce își fac studiile.

Platforma presupune crearea unei comunități din care să facă parte experți independenți, activiști civici, reprezentanți ai Ministerului și Direcției de învățământ, profesori, elevi, studenți, părinți – toți cei interesați de creșterea calității educației prin implementarea unor practici inovatoare care și-au demonstrat deja eficiența în multe țări ale lumii.

Crearea unei comunități din care să facă parte experți independenți, activiști civici, reprezentanți ai Ministerului și Direcției de învățământ, profesori, elevi, studenți, părinți – toți cei interesați de creșterea calității educației prin implementarea unor practici inovatoare care și-au demonstrat deja eficiența în multe țări ale lumi.

COMpEC își asumă câteva angajamente fundamentale, printre care neutralitatea politică, necesitatea unei viziuni pe termen lung și propunerea unei agende de dezvoltare a Republicii Moldova în care învățământul să fie recunoscut drept un domeniu strategic și prioritar.

În anul 2018, în urma proceselor de reformare în învățământ și a dialogului continuu între societatea civilă și Guvern, curriculum școlar primar a fost înnoit. 

Potrivit fondatorilor platformei COMpEC, una dintre cele mai stringente probleme actuale din sistemul de învățământ ține de insuficiența resurselor umane. Rima Bezede, directoarea Centrului Educațional Pro Didactica, menționează că există riscul să rămânem fără profesori în următorii cinci ani.

Un alt subiect important abordat în cadrul platformei COMpEC ține de plățile informale în școli și respectarea Codului de etică al cadrului didactic.

Conform unui studiu sociologic realizat de Institutul de Politici Publice, plățile informale ale unei familii, în valoare absolută, au crescut, pe parcursul ultimilor ani, aproape de două ori: de la circa 1600 de lei, în anul 2015, până la aproximativ 3400 de lei, în anul 2017. 

Membrii platformei vin cu un îndemn de aderare la grupul lor către toți doritorii de a se implica în soluționarea problemelor din sistemul de învățământ pentru a îmbunătăți calitatea educației și, implicit, al viitorului Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău