S-a dat alarma la Casa Albă: Pachetul militar comun pentru Israel și Ucraina e în pericol, iar ultima speranță pentru Biden este un alt om al Războiului Rece - republicanul Mitch McConnell

  • 01 Noiembrie 2023 10:24
S-a dat alarma la Casa Albă: Pachetul militar comun pentru Israel și Ucraina e în pericol, iar ultima speranță pentru Biden este un alt om al Războiului Rece - republicanul Mitch McConnell

Doi dintre cei mai importanți oficiali ai administrației Biden au încercat marți să-i convingă pe congresmeni că este în interesul Statelor Unite să ofere miliarde de dolari Ucrainei și Israelului, în ciuda deficitelor bugetare uriașe și a diviziunilor asupra politicii administrației sale față de aceste țări, scrie Reuters, citat de defenseromania.ro.

Secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au mers în fața Comisiei de alocări a Senatului cu privire la cererea lui Biden de 106 miliarde de dolari pentru a finanța planurile ambițioase pentru securitatea Ucrainei, Israelului și a graniței de sud a SUA.

„Dacă Putin are succes, nu se va opri la Ucraina”, a spus Austin. „Dacă ești un stat baltic, te gândești că vei fi următorul și nu am nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, el (Putin n.r.) va provoca NATO și ne vom afla într-un război”, 

Susținând că sprijinul pentru partenerii americani este esențial pentru securitatea națională, Biden a cerut 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, din care aproximativ jumătate ar fi cheltuită în Statele Unite pentru a restabili stocurile de arme epuizate de sprijinul anterior pentru Kiev.

Biden a cerut încă 14,3 miliarde de dolari pentru Israel9 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar, inclusiv pentru Israel și Gaza13,6 miliarde de dolari pentru securitatea graniței SUA4 miliarde de dolari pentru ajutor militar și finanțare guvernamentală pentru a contracara eforturile regionale ale Chinei în Asia

Ultima speranță: Liderul republicanilor din Senat

Realizarea planului de finanțare al lui Biden este incertă. Democrații, precum și mulți republicani din Senatul dominat de democrați, susțin în cea mai mare parte strategia lui Biden de a combina ajutorul pentru Ucraina cu sprijinul pentru Israel.

„Acesta este momentul unei acțiuni rapide și decisive pentru a preveni pierderea în continuare a vieții și a impune consecințe reale asupra tiranilor care au terorizat poporul Ucrainei și Israelului”, a declarat liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, luni, la Universitatea din Louisville, citat de Politico.

Mitch McConnell a renunțat la stilul său precaut și își pune la bătaie capitalul politic în fața colegilor săi de partid pentru a asigura continuarea sprijinului militar pentru Ucraina.

Este clar ultima șansă pentru a stabili un pachet militar consistent pentu Kiev, înainte de alegerile prezidențiale din toamna anului 2024, iar McConnell apasă accelerația - eforturile de lobby, publice și private, ale liderului minorității republicane din Senat fiind văzute ca o ultimă mare bătălie politică a acestuia.

La fel ca președintele SUA, Mitch McConnell este ferm convins că oprirea Rusiei este prioritatea absolută în acest moment. 

„El a trecut prin epoca Războiului Rece și crede profund că acesta este un moment din istorie de care Statele Unite au nevoie pentru a-și afirma capacitatea de lider al lumii. Și că, dacă nu o facem, vor fi niște consecințe destul de grave”, a declarat senatorul John Thune, care dorește să reducă dimensiunea pachetului, dar este de acord cu McConnell.

Dar republicanii care conduc Camera Reprezentanților se opun combinării celor două probleme din Israel și Ucraina. Sondajele arată că sprijinul public pentru ajutorul acordat Ucrainei este în scădere, iar mulți republicani, în special cei apropiați fostului președinte Donald Trump, s-au declarat împotriva acestuia.

McConnell subliniază că senatorii republicani vor face modificări la cererea administrației Biden și vor înăspri componenta de frontieră. Dar el își menține sprijinul pentru nucleul pachetului de securitate națională, argumentând că SUA trebuie să adopte o strategie holistică față de Iran, China și Rusia: „Ambițiile adversarilor noștri nu sunt locale”, a spus el joi.

Pachetul unic de ajutor pentru Israel și Ucraina

Solicitarea președintelui Joe Biden către Congres este un pachet comun de 106 miliarde de dolari, care ar include ajutor pentru Israel și Ucraina și finanțare pentru a stimula concurența cu China în Indo-Pacific, precum și securitatea de-a lungul graniței SUA cu Mexic.

În prima sa acțiune legislativă majoră, noul Președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson,  a inițiat un proiect de lege care separă ajutorul militar acordat Israelului de cel pentru Ucraina.

Șeful Senatului, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a spus că proiectul de lege republican va fi mort în camera superioară, chiar dacă va fi adoptat de Camera Reprezentanților. Mai mult, Administrația de la Casa Albă a spus că Biden ar opune veto asupra unui astfel de proiect de lege dacă ar ajunge pe biroul președintelui.

Republicanii au o majoritate de 221-212 în Cameră, dar colegii democrați ai lui Biden controlează Senatul cu 51-49. Pentru a deveni lege, proiectul de lege ar trebui să fie aprobat atât de Camera, cât și de Senat și să fie semnat de Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău