RZECZPOSPOLITA | Relațiile polono-germane în continuă înrăutățire

  • 07 August 2017 17:01
RZECZPOSPOLITA | Relațiile polono-germane în continuă înrăutățire

După mai bine de un an și jumătate de la preluarea puterii în Polonia de către PiS, are loc o înrăutățire continuă a relațiilor polono-germane – apreciază experții din Polonia și Germania.

De la preluarea puterii în Polonia de către PiS, are loc o continuă înrăutățire a relațiilor polono-germane – atrag atenția experții din Polonia și Germania care fac parte din Grupul Copernic*, scrie RZECZPOSPOLITA.

Obiectivele politice ale ambelor țări în Europa și în lume se îndepărtează tot mai mult între ele – scriu experții Grupului. Ei subliniază totodată că „nu s-au schimbat parametrii de bază, care motivează importanța acestor relații, poziția lor reciprocă în cadrul intereselor naționale, a poziției de vecinătate, a importanței strategice reciproce ca parteneri economici și a intereselor lor de securitate. Dar pentru guvernele de la Varșovia și Berlin se reduce practic importanța de partener ca urmare a deosebirilor în abordarea provocărilor urgente ale politicii internaționale” – spune raportul.

Experții amintesc că inițial Berlinul a observat ce înseamnă guvernul PiS pentru relațiile reciproce, încercând să evite situațiile conflictuale. Cu timpul însă a adoptat o atitudine distantă și de renunțare, pentru că „din punctul de vedere al Berlinului, guvernul polonez nu pare dispus să participe la rezolvarea problemelor Europei”.

În același timp, PiS apelează la o retorică critică față de Germania și chiar antigermană, amintind uneori de limbajul din perioada comunistă” – consideră experții. Germania începe să fie îngrijorată de contestarea demonstrativă a principiilor democrației, cum sunt separarea puterii în stat, cererea lui Jaroslaw Kaczynski ca Polonia și Ungaria să inițieze o „contrarevoluție culturală” în Europa și deosebirile în aprecierea principiilor libertății mediilor, a științei și culturii.

În relațiile transatlantice, PiS se situează de partea președintelui SUA, Donald Trump, dar nu are o politică proprie, prietenoasă față de UE. „PiS vede colaborarea cu Trump bazată pe presupusa salvare a valorilor creștine și a civilizației Occidentului. Guvernul federal, în schimb, încearcă împreună cu Franța să atragă administrația SUA într-un dialog transatlantic constructiv, forțând în același timp reforma UE în direcția unei răspunderi mai mari pentru comunitate” – scriu experții din Polonia și Germania.

Polonia nu contribuie mult la rezolvarea altor conflicte (între altele, deplasările refugiaților din Africa, politica față de China). În acest fel este foarte posibil „să ia sfârșit perioada în care Germania – pentru prima dată după cotitura istorică a anului 1989 – nu va mai trata Polonia sub guvernarea PiS ca partener strategic” – apreciază Grupul Copernic.

În majoritatea problemelor europene, PiS percepe Germania ca o țară ce se află pe un drum greșit. Subliniază că deschiderea spre migranții altor culturi este o amenințare pentru cultura europeană și pentru valorile creștine. Polonia nu dorește de asemenea aprofundarea politicii comunitare în fața crizelor UE. „Se deosebesc și imaginațiile și așteptările privind alianțele care au putea realiza interesele politice” – consideră Grupul Copernic. În timp ce Berlinul mizează pe o nouă etapă a colaborării cu Franța, în special în cadrul integrării UE, guvernul PiS nu pare a fi interesat să li se alăture prin folosirea Triunghiului de la Weimar. Varșovia se ocupă în schimb de alte alianțe: Vișegrad, Trei Mări, Noul Drum al Mătăsii.

Acestea nu sunt singurele semne ale crizei – constată experții polonezi și germani. Se anunță „repolonizarea” unor ramuri întregi (între care și mediile), incertitudinea în privința garanțiilor juridice și a reformei fiscale îi îngrijorează pe investitorii germani, care iau acum deciziile privind investițiile cu o mai mare ezitare.

„Dinamica aceasta duce la continua înrăutățire a relațiilor polono-germane. Următoarea consecință va fi faptul că Polonia și Germania vor face parte din tabere cu viteze diferite în Europa, ceea ce va avea consecințe negative directe pentru vecinătatea polono-germană. De la cotitura democratică, care a început în Polonia acum mai bine de un sfert de secol sub stindardul „Solidarității”, dezvoltarea relațiilor polono-germane a făcut din Polonia un partener egal al parteneriatului franco-german, atât ca obiectiv strategic, cât și ca condiție de unificare a Europei. Acum a apărut pericolul pierderii acestei realizări” – avertizează experții. Ei adresează totodată un apel societăților civice din Polonia și Germania, pentru „a-și asuma o răspundere mai mare decât oricând înainte” pentru menținerea și dezvoltarea încrederii și colaborării între polonezi și germani. Este nevoie de acest lucru „în special acum” și „pe toate planurile” – subliniază.

*Experții Grupului Copernic, finanțat în anii 2000-2014 de Fundația „Robert Bosch”, care se ocupă de situația actuală și diversele variante ale dezvoltării relațiilor polono-germane.

Sursa: Deutsche Welle

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău