Rușii vor să organizeze o ''paradă a prizonierilor'' la Mariupol, unde 2.000 de civili vor fi îmbrăcați în uniforme ucrainene (oficialitate ucraineană)

  • 05 Mai 2022 12:53
Rușii vor să organizeze o ''paradă a prizonierilor'' la Mariupol, unde 2.000 de civili vor fi îmbrăcați în uniforme ucrainene (oficialitate ucraineană)

Ocupanții ruși vor să organizeze la 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol, oraș-port strategic la Marea Azov, și intenționează să îmbrace 2.000 de civili pe care îi rețin în prezent în lagăre de filtrare din zonă în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceștia să fie difuzate de televiziunile ruse, a anunțat consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriușcenko, citat joi de agenția de presă Ukrinform.

"Aproximativ 2.000 de bărbați, care au fost luați în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duși într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie și Kazațkoe (regiunea Donețk). Acestor bărbați li s-a spus că vor fi îmbrăcați în uniforme ucrainene pentru a participa la așa-numita 'paradă a prizonierilor' la Mariupol, întrucât nu există suficienți prizonieri reali pentru o participare în masă", a declarat Andriușcenko într-o intervenție televizată.

Ocupanții, potrivit acestuia, se pregătesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucrează pentru hrană, orașul este curățat de moloz și cadavre, de proiectilele neexplodate. Ei au instalat chiar și efigia unei femei cu steagul sovietic în centru, iar 'curatori de la Moscova' au venit să supravegheze aceste pregătiri, mai spune el.

Potrivit Serviciului de informații militare ucrainean (GUR), însuși șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol, în prezent practic în totalitate distrus, pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici. Conform GUR, Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Donețkului și Luganskului și pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate, notează EFE.

De aceea, trupele ruse și-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenței ucrainene în oraș, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.

Prezența lui Kirienko la Mariupol a fost confirmată joi de agenția rusă Interfax, scrie EFE. Potrivit agenției ruse, care citează o sursă anonimă, Kirienko a discutat despre refacerea infrastructurii civile, inclusiv cu ajutor din regiuni rusești, și cu sprijinul locuitorilor orașului.

Primăria din Mariupol a anunțat că orașul Mariupol este distrus în proporție de 90% în urma asediului trupelor ruse și că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.

Liderul autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat miercuri seara că Kirienko și secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unită (la putere), Andrei Turceak, au vizitat Donbas, inclusiv Mariupolul, zona din jurul oțelăriei Azovstal și zona portuară.

Activiști pentru drepturile omului din Rusia, printre care și Vladimir Osecikin, susțin totodată că autoritățile ruse ar avea de gând să organizeze o astfel de "paradă a prizonierilor" și la defilarea de 9 mai din Piața Roșie, denunțând o astfel de inițiativă macabră. Vladimir Osecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care trăiește în prezent în Franța, dar care afirmă că are 'surse în interiorul serviciilor' ruse, a indicat miercuri pe contul său de Telegram că Kremlinul nu a luat o decizie definitivă în această privință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău