Rușii de la „Gazprom” pretind 720 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, dar se OPUN demarării AUDITULUI amănunțit la „Moldovagaz” (Revista presei)

  • 09 Februarie 2022 09:31
Rușii de la „Gazprom” pretind 720 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, dar se OPUN demarării AUDITULUI amănunțit la „Moldovagaz” (Revista presei)

Rușii de la „Gazprom” pretind 720 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, dar se OPUN demarării AUDITULUI amănunțit la „Moldovagaz”, scrie Ziarul Național. Gigantul „Gazprom” se arată deranjat de faptul că autoritățile R. Moldova au demarat procedura de contractare a unei companii de audit, care să verifice dacă, într-adevăr, malul drept al Nistrului are datorii de 720 de milioane de dolari pentru gazele furnizate de ruși. Rușii se plâng că Guvernul R. Moldova are o „abordare unilaterală” asupra acestei chestiuni. Reprezentanții „Gazprom” se plâng că Guvernul de la Chișinău i-ar fi pus în fața unui fapt împlinit.

„Atitudine unilaterală”. Gazprom respinge condițiile în care Guvernul Republicii Moldova a decis să facă auditul datoriilor Moldovagaz, scrie și Anticorupție.md. Gigantul rusesc se declară nemulțumit de faptul că Guvernul Republicii Moldova a stabilit „unilateral” condițiile de efectuare a unui audit al datoriilor Moldovagaz pentru malul drept al Nistrului și ia în calcul respingerea rezultatelor controlului.

Ultimatum de la Gazprom. Rezultatul auditului datorie pentru gaze ar putea să nu fie recunoscut, anunță și Moldstreet. În replică Andrei Spînu a spus că Republica Moldova a îndeplit întocmai înțelegerile, iar procedura de auditare va continua. Potrivit Moldstreet, un obiectiv suplimentar al auditului este acela de a identifica cauzele acumulării datoriei, precum și legalitatea și/sau conformitatea aplicării dobânzilor penalizatoare. La fel, ar urma să fie verificate și achizițiile de valută, pierderile de gaze, legalitatea și conformitatea cu practica internațională a distribuirii plăților tarifului de tranzit ale Gazprom, între Moldovagaz și operatorul de facto al părților sistemului de transport al gazelor din Moldova situate pe malul stâng al Nistrului.

Șefii Moldovagaz și ANRE: milionarii afiliați politic care gestionează criza gazelor naturale, titrează Ziarul de Gardă. În ultimele luni, Moldovagaz și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost instituțiile care, ținând cont de criza gazelor naturale, au fost în prim-planul vieții politice și sociale din R. Moldova. Ziarul menționează că Moldovagaz a propus, iar ANRE a acceptat, fără rezerve, în două rânduri, majorarea pentru consumatori a tarifului la gazele naturale. Tot ANRE este instituția care stabilește, zilnic, prețul plafon la combustibili, dar și cel pentru energia electrică. ZdG vă propune să vedeți cine sunt persoanele care iau aceste decizii, cum trăiesc, ce salarii lunare ridică și cum au ajuns să ocupe aceste funcții.

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, care a refuzat să vorbească public despre salariul său oficial, a ridicat, în 2021, un salariu lunar de circa 150 de mii de lei, mai puțin decât a încasat în 2020. Ceban este ajutat în activitatea sa de o armată de consilieri. Printre ei se numără soțul președintei interimare a Partidului Democrat Monica Babuc, dar și un fost deputat transfug, actual consilier municipal. Și la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică s-au dat, anul trecut, salarii grase. Ștefan Creangă, cel care a ocupat fotoliul de director al Agenției până la finalul lunii noiembrie, a încasat, în 2021, un milion de lei din salariul de funcție, echivalentul a circa 92 de mii de lei lunar.

România ar trebui să-și asume apărarea Republicii Moldova, în cazul unor amenințări din partea Rusiei, susține Adevărul Moldova. Potrivit publicației, oficialii români ar trebui să declare de pe acum, în mod răspicat, că dacă Rusia se gândește să ocupe Republica Moldova, România nu va accepta acest fapt. Exact cu argumentele cu care Putin a anexat peninsula Crimeea, fără că România să-și propună anexarea Republicii Moldova. Ar fi, din partea României, un gest normal, firesc, pentru că Republica Moldova este pământ românesc și locuit, majoritar, de români. Tot așa de normală ar fi discutarea acestei posibilități, de implicare militară a României în cazul în care Rusia ar intenționa să ocupe Republica Moldova, cu actualii conducători de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău