Rusia vrea un ekranoplan cu rachete la bord, care ar putea să monitorizeze Marea Neagră

  • 30 Iulie 2018 12:30
Rusia vrea un ekranoplan cu rachete la bord, care ar putea să monitorizeze Marea Neagră Ziarul Financiar

Un prototip experimental al ekranoplanului 'Orlan' va fi dezvoltat în cadrul actualului program de stat de aprovizionare a armatei ruse cu arme noi și moderne prevăzut până în 2027, a anunțat luni vicepremierul Iuri Borisov, responsabil de industria apărării în cadrul guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, informează RIA Novosti.

Pe viitor, a menționat responsabilul rus, ekranoplanele vor fi dotate cu rachete și vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime.

'Principalul obiectiv al acestui aparat va fi să acopere calea maritimă nordică (Oceanul Arctic /mările Barents, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciukotsk/ și Marea Bering), unde infrastructura noastră nu este foarte dezvoltată', a afirmat Borisov.

Vicepremierul rus nu a exclus ca ekranoplanele să fie mobilizate și la monitorizarea mărilor Caspică și Neagră.

În epocă, URSS a dispus de prototipul unui ekranoplan prin anii 1960, denumit 'Monstrul caspic', ceva de genul unui hovercraft, un fel de hibrid între o barcă cu motor și un avion, care avea o viteză de zbor de 500 km/oră la o altitudine ce îl făcea nedetectabil de radare. Conform observatorilor, aparatul avea anvergura aripilor de 37 de metri, o lungime de mai mult de 90 de metri și o greutate de 550 de tone.

În 1972, a fost construit primul ekranoplan dotat cu rachete din Proiectul 903 'Lun'. În 1986 el a intrat în teste, care au durat până în 1990, după care autoritățile ruse de la acea vreme au decis abandonarea proiectului. Inițial, Rusia intenționa să construiască opt astfel de exemplare, idee ce nu a mai fost realizată din cauza situației economice dificile din țară din perioada respectivă, precum și din cauza unor probleme de concepție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău