Rusia vrea prețuri maxime la alimentele de bază

  • 03 Februarie 2015 16:47
Rusia vrea prețuri maxime la alimentele de bază

Guvernul rus discută posibilitatea introducerii unor prețuri maximale la alimentele de bază, a declarat, marți, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, transmite Agerpress.

Anul trecut, moneda rusească a pierdut 41% din valoare în raport cu dolarul american și 34% față de moneda euro, din cauza sancțiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, dar și pe fondul scăderii prețului la petrol, principala sursă de venituri pentru statul rus. Acestea, la care se adaugă embargoul introdus de Rusia la produsele alimentare occidentale, au condus la o creștere a prețurilor cu 11,4% în 2014.

Potrivit prognozelor Ministerului rus al Economiei, inflația nu va încetini nici în 2015, urmând să ajungă la 12% la finele anului.

Conform agențiilor rusești RIA Novosti și Interfax, Arkadi Dvorkovich ar fi declarat că este posibil să fie restricționată posibilitatea majorării prețurilor de comercializare cu amănuntul la produsele de bază.
'Vom vedea cum să introducem în mod eficient aceste restricții în lege', a spus vicepremierul rus.
Dvorkovich a adăugat că Guvernul de la Moscova ar putea conferi Serviciului federal antimonopol din Rusia (FAS) puteri sporite pentru implementarea actualelor reglementări de pe piața de retail.

Comentariile lui Arkadi Dvorkovich vin după o serie de inspecții în magazine efectuate de reprezentanții Procurorului General care au investigat majorările nejustificate de prețuri. Cu toate acestea, marile lanțuri de magazine susțin că majorarea prețurilor la raft este în linie cu rata inflației.

La începutul lunii august, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne și lapte, precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia.

Din cauză că Rusia nu a reușit să găsească înlocuitori la produsele importate din Europa, prețurile la alimente au crescut cu peste 10%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău