Rusia vrea noi informații privind baza de la Deveselu, în România, după explicațiile din partea SUA

  • 27 Aprilie 2019 09:36
Rusia vrea noi informații privind baza de la Deveselu, în România, după explicațiile din partea SUA

Rusia a primit informații din partea Statelor Unite privind instalarea temporară a sistemului balistic THAAD în România, a anunțat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, argumentând că sunt necesare clarificări suplimentare privind baza de la Deveselu.

"Am primit anumite informații și explicații despre motivele instalării temporare a sistemului THAAD pe durata lucrărilor de întreținere la baza balistică din Deveselu, România. Analizăm informațiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agenția de presă Tass, preluată de MEDIAFAX.

Rusia "nu poate înțelege ce sarcini va îndeplini sistemul Aegis pentru uz terestru în domeniul apărării balistice. Poate că problema este că noi înțelegem amenințările în mod diferit față de SUA și aliații acestei țări", a subliniat Riabkov.

"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - dacă pot - să garanteze că lansatoarele universale Mk-41, incluse în sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre această problemă cu colegii noștri americani în timpul negocierilor pe tema Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), atunci când încă era posibil să ajungem la un acord rezonabil și să menținem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va înceta să existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.

Sistemul balistic Terminalul Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) va fi instalat temporar în România pe durata lucrărilor de întreținere și modernizare a Bazei NATO de la Deveselu (Olt), unde sunt montate interceptoare Aegis de uz terestru.

Oficial rus: Sistemele balistice ale SUA au rolul lansării unui atac nuclear asupra Rusiei

Sistemele balistice montate de SUA, inclusiv cele din Europa, au rolul de a crea capabilități pentru lansarea unui atac nuclear contra Rusiei, afirmă generalul Viktor Poznikhir, prim-vicepreședinte al Departamentului operațional al armatei ruse, amenințând țările care găzduiesc astfel de instalații. "Instalarea unui sistem balistic în apropierea frontierelor noastre creează potențialul pentru lansarea unui atac puternic al SUA, de tip nuclear, asupra Rusiei", a declarat generalul Viktor Poznikhir la Conferința pentru Securitate Internațională de la Moscova.

Prin dezvoltarea unui astfel de sistem balistic mondial, Washingtonul încearcă și să obțină potențialul de a lansa un astfel de atac fără a exista riscul unei riposte împotriva vreunui stat aliat, a subliniat oficialul militar rus.

Oficialul militar rus a avertizat națiunile care găzduiesc sau vor găzdui elemente ale sistemului balistic american că aceste instalații militare vor fi ținte prioritare în cazul unui conflict, subliniind că distrugerea focoaselor nucleare va genera contaminare radioactivă pe termen lung. "Prin urmare, țările care participă la construirea sistemului balistic al Pentagonului ar putea avea de suferit", a explicat generalul Viktor Poznikhir.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Recent, Administrația Vladimir Putin l-a convocat pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia. "Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acțiune scurtă și medie și a dronelor militare care intră sub incidența Tratatului. Atașatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Alianța Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România și Polonia, a acuzat Administrația Rusiei, îndemnând țările din Europa să evite transformarea continentului în spațiu de confruntare militară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău