Rusia: Vaticanul își cere scuze după remarcile papei despre „cruzimea'' minorităților etnice cecenă și buriată

  • 15 Decembrie 2022 15:36
Rusia: Vaticanul își cere scuze după remarcile papei despre „cruzimea'' minorităților etnice cecenă și buriată

Rusia a anunțat joi că a primit scuze din partea Vaticanului după comentarii considerate de Moscova "cu încărcătură rasistă" făcute luna trecută de papa Francisc, potrivit căruia soldați aparținând minorităților etnice cecenă și buriată sunt "cei mai cruzi" dintre combatanții în conflictul din Ucraina, relatează Agerpres.

Într-un briefing la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că Rusia consideră acum problema închisă și speră într-un dialog constructiv între Rusia și Vatican.

"Am primit o scrisoare prin canale diplomatice de la Vatican, care conține un comunicat oficial din partea cardinalului secretar de stat Pietro Parolin în legătură cu declarația menționată mai sus a suveranului pontif", a dezvăluit Zaharova, citată de agenția oficială de presă TASS, potrivit căreia în comunicat "Secretariatul de Stat al Vaticanului își cere scuze părții ruse. Sfântul Scaun are cel mai mare respect pentru toate popoarele Rusiei, demnitatea, credința și cultura lor, precum și pentru alte țări și popoare din lume".

"Abilitatea de a-și recunoaște greșelile este din ce în ce mai rară în comunicarea internațională contemporană", a notat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse. "Credem că acest incident s-a încheiat și sperăm că vom continua cooperarea constructivă cu Vaticanul", a adăugat ea.

Într-un interviu acordat presei americane la sfârșitul lunii noiembrie, papa Francisc a declarat că unii dintre combatanții "cei mai cruzi" în ofensiva Rusiei în Ucraina "nu sunt de tradiție rusă", ci aparțin unor minorități etnice precum "cecenii și buriații", o referire la popoarele autohtone ale acestor regiuni ale Rusiei, amintește AFP.

Aceste remarci au provocat reacții furioase în Rusia, Zaharova scriind pe Telegram: "Aceasta nu mai este nici măcar rusofobie, este perversiune".

Rusia a fost acuzată în septembrie că a mobilizat în mod disproporționat bărbați aparținând minorităților etnice din Siberia și Caucaz pentru a-și susține ofensiva în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău