Rusia va trimite anul viitor doi roboți androizi în spațiu

  • 24 Iulie 2018 17:59
Rusia va trimite anul viitor doi roboți androizi în spațiu

Doi roboți androizi, capabili să tragă cu două arme deodată și să ridice greutăți, vor fi trimiși anul viitor în spațiu, pe Stația Spațială Internațională (ISS) într-o capsulă Soiuz fără echipaj uman, în cadrul unei misiuni ce face parte din programul FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), conform unei informații publicate de agenția RIA Novosti care citează, sub acoperirea anonimatului, „o sursă din industria spațială rusă”, transmite luni Space.com.

Acești roboți au captat atenția presei după ce s-a anunțat că sunt concepuți pentru a trage simultan cu ambele „mâini”. Puținele informații care au răzbătut în media despre acești roboți au fost însă suficiente pentru a-l face pe Dimitri Rogozin, fost vicepremier rus și actualul director general al Roscosmos (Agenția spațială rusă), să ofere asigurări publice că Moscova nu construiește un "Terminator".

Programul FEDOR a fost creat în 2014 în scopul de a produce un robot care să-i poată înlocui pe oameni în misiunile cu nivel foarte mare de risc din spațiu. Pe lângă faptul că sunt niște trăgători de elită, acești roboți pot conduce vehicule, fac flotări și ridică greutăți. Deocamdată nu este clar de ce au nevoie de astfel de abilități pentru a-și îndeplini misiunile din spațiu.

Folosirea unor roboți pentru misiuni considerate prea periculoase pentru oameni nu este o practică nouă. NASA dorește ca propriul său astronaut robotic, denumit Robonaut 2, și care în prezent este în curs de revizie după o perioadă petrecută pe ISS, va ajunge să lucreze pentru echipajele trimise în spațiu și va îndeplini misiuni prea periculoase pentru astronauți.

Un alt robot spațial, CIMON - primul sistem de asistență dotat cu inteligență artificială ce a fost conceput special pentru astronauți - își aduce propria contribuție la evoluție capabilităților robotice din spațiu. CIMON, poreclit și „creierul zburător” nu este conceput pentru a realiza misiuni ce altfel ar fi prea periculoase pentru astronauți, ci funcționează ca un asistent al acestora.

Programul Robonaut al NASA și programul FEDOR al Roscosmos au același obiectiv, și anume de a obține roboți care să ușureze munca oamenilor în spațiu și să facă prezența umană în spațiu mai sigură.

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,87
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,34 m/s
Tue
7
Wed
9
Thu
11
Fri
12
Sat
12

Curs oficial BNM 26 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3159 -0.0194
USD 17.4784 0.0059
RON 4.1072 -0.0041
UAH 0.6619 -0.0029
RUB 0.2500 0.0010
Arhivă Radio Chișinău