Rusia va ceda Transnistria (Ziarul Național)

  • 11 Martie 2015 09:58
Rusia va ceda Transnistria (Ziarul Național)

Revista presei din 11 martie 2015

Trei crai de la răsărit au ajuns la Comrat, titrează Adevărul, care scrie despre vizita a trei deputați din Duma de Stat a Federației Ruse la Comrat. Aceasta a fost calificată drept o acțiune de PR în favoarea „candidatului independent” la funcția de bașcan, Irina Vlah. Deși despre această vizită se vorbea ca despre un eveniment de anvergură, precum că deputații ruși vor participa la o conferință internațională, la eveniment au fost prezenți doar cinci oameni: cei trei emisari ai Kremlinului, Igor Dodon și Irina Vlah. Un candidat la funcția de bașcan a comentat pentru Adevărul că Moscova preferă să investească bani în politicieni, spre deosebire de Uniunea Europeană, care susține populația din regiune.

Cel mai „geopolitic” scrutin din Autonomia Găgăuză, titrează și Timpul, care preia un articol de pe DW. În opinia analistului Oazu Nantoi, „Găgăuzii reprezintă o comunitate de oameni cu mentalitatea mutilată de propaganda rusească. Activitățile Kremlinului sunt doar presiuni asupra electoratului găgăuz ca să voteze pentru cine este mai pro-rus. Nu se vorbește în această campanie despre crearea locurilor de muncă, bunăstare sau dezvoltarea economică a regiunii. În opinia sa, populația găgăuză este ușor de influențat: „Ei trăiesc în altă lume și percep lumea prin intermediul posturilor de televiziune rusești. Din 30 de posturi de televiziune difuzate la Comrat, 28 sunt canale rusești”, a menționat analistul. Totodată, comentatorul Corneliu Ciurea atenționează că „Putin nu în zadar se interesează de o palmă de pământ foarte săracă și fără resurse. Separatismul găgăuz este un element al unui scenariu de separare”, susține analistul.

Rusia va ceda Transnistria, numai că nu Republicii Moldova, susține Petru Bogatu în Ziarul Național. Potrivit editorialistului, Occidentul vrea ca reglementarea transnistreană să devină o prioritate națională pentru că regiunea rebelă, în condițiile războiului ruso-ucrainean, devine o sursă periculoasă de destabilizare. Totodată, autorul scrie că Transnistria ar putea deveni monedă de schimb pentru Crimeea. Regiunea separatistă va fi cedată, numai că nu Republicii Moldova, ci Ucrainei, în schimbul Crimeii. Chișinăul nu va recupera Tiraspolul, deoarece nu are nimic de oferit în schimb. Iar o astfel de soluție ar conveni nu doar Moscovei și Kievului, ci și Occidentului care își dă seama că doar Ucraina este capabilă să asimileze Transnistria fără efecte adverse. Bonusul care i se pregătește Republicii Moldova pentru renunțarea la Transnistria va fi, pesemne, integrarea europeană, conchide Petru Bogatu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău