Rusia va aplica politici de îngrădire pentru a evita ingerințele din partea SUA (viceministrul rus de externe)

  • 11 Februarie 2021 15:35
Rusia va aplica politici de îngrădire pentru a evita ingerințele din partea SUA (viceministrul rus de externe)

Rusia va aplica față de SUA politici de îngrădire pentru a evita ingerințe ale Washingtonului în afacerile sale interne, a declarat joi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenția EFE.

''SUA trebuie să devină obiect de politici de îngrădire pentru țara noastră, pentru a împiedica ingerința sa agresivă, orice ingerință în afacerile noastre interne'', a spus oficialul rus în timpul unei conferințe de presă desfășurată la agenția rusă de presă RIA Novosti.

Rusia a respins criticile internaționale despre încarcerarea opozantului Aleksei Navalnîi, și în special solicitările Casei Albe ca acesta să fie pus în libertate, calificându-le drept ingerință.

Potrivit Moscovei, cazul Navalnîi este o chestiune internă a Rusiei, iar procesul la care acesta a fost supus a fost unul juridic, nu politic. Pe de altă parte, acest opozant rus este considerat de elitele politice de la Moscova drept un agent occidental.

Riabkov a avertizat că Rusia ''va trage concluzii'' din această situație, dar a exclus ruperea dialogului în materie de securitate strategică între Washington și Moscova, față de care cea din urmă nu va manifesta ''niciun ermetism''. În acest sens, el a salutat decizia SUA de a dialoga asupra temelor privind securitatea strategică fără a le condiționa de prezența Chinei la masa negocierilor, poziție susținută de asemenea de președintele rus Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei.

''Ne bucurăm să constatăm că noua administrație (americană) și-a îndeplinit promisiunile electorale'' prin prelungirea recentă pentru cinci ani a ultimului tratat de dezarmare nucleară rămas în vigoare între Rusia și SUA, Noul START, a mai spus viceministrul rus.

Moscova pledează pentru extinderea formatului acestor tratative privind stabilitatea strategică prin participarea și a altor puteri nucleare, inclusiv Franța și Marea Britanie. Totuși, referindu-se la refuzul Chinei de a discuta despre armele sale strategice, Riabkov a notat că ''toate țările sunt suverane în decizia lor de a participa sau nu la orice fel de discuții''.

De asemenea, el a negat că Rusia ar fi dispusă ca la aceste tratative să fac unele concesii unilaterale. ''Concesie pentru concesie, compromis pentru compromis. Și, ca rezultat, un echilibru de interese. Vom examina minuțios cum potențialele soluții pot afecta securitatea noastră națională'', a insistat responsabilul rus.

În privința acordului nuclear iranian, el a cerut Washingtonului să revină în această înțelegere fără a cere Teheranului nimic în schimb. El a apreciat că Iranul poate reveni ''rapid'' la aplicarea celor stabilite în acord dacă Washingtonul ''se mișcă în direcția necesară'', adică revine în acordul din care s-a retras unilateral, și le-a cerut statelor semnatare ''să le garanteze iranienilor ceea ce au nevoie cel mai mult, facilitățile economice care decurg din respectarea acordului''. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău