Rusia va acorda un credit de 38 de milioane de euro Cubei pentru achiziționarea de armament
-
06 Februarie 2019 16:13
Rusia a aprobat și semnat un credit de 38 milioane de euro ce va fi acordat Cubei pentru 'dezvoltarea durabilă' a sectorului său de apărare, a anunțat miercuri vicepremierul rus Iuri Borisov, citat de EFE, anunț ce intervine pe fondul crizei politice din Venezuela, țară cu care Moscova speră să mențină relațiile de cooperare militară, conform RIA Novosti, relatează Agerpres.
'Acordul a fost finalizat și documentele semnate. Toți parametrii, cum ar fi dobânzile, calendarul plăților și moneda în care se vor face rambursările au fost aprobați în coordonare cu Cuba', a declarat oficialul rus agenției de presă Interfax.
Borisov, care coprezidează Comisia interguvernamentală ruso-cubaneză și a efectuat o vizită în insula din Caraibe anul trecut, a subliniat că cele două țări vor beneficia ambele de pe urma acestui acord, care vizează 'să asigure o dezvoltare durabilă sectorului de apărare al Cubei în anii următori'.
Directorul Serviciului federal de cooperare tehnico-militară din Rusia, Dmitri Șugaev, explică într-un interviu acordat miercuri ziarului economic Kommersant că împrumutul are ca destinație 'dezvoltarea cooperării tehnologice și acordarea de asistență tehnică părții cubaneze'.
Această cooperare va oferi Cubei 'posibilitatea de a-și dezvolta complexul militar-industrial pe termen lung', a spus el, evocând că acordul interguvernamental privind cooperarea tehnico-militară cu Cuba datează din 2006.
În trecut, Rusia a furnizat Cubei o 'cantitate considerabilă' de arme și echipamente militare și a oferit insulei asistență tehnico-militară, au indicat oficialii ruși.
'Produsele noastre vor consta în avioane, vehicule blindate, sisteme de artilerie, sisteme de apărare antiaeriană și echipamente maritime', a indicat Șugaev.
În același timp, Rusia intenționează să continue cooperarea militară pe care o are din 2005 cu Venezuela, cel mai mare importator de arme rusești din America Latină, afirmat acesta.
'Armamentul nostru și-a arătat valoarea atât în Venezuela, cât și în țările vecine, precum Peru și Brazilia, și vom face tot posibilul pentru a le menține capacitatea de luptă. Acesta este obiectivul nostru principal', a declarat oficialul rus în același interviu din Kommersant, după ce președintele parlamentului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar, a sugerat că dorește o revizuire a cooperării tehnico-militare cu Rusia.
Potrivit lui Șugaev, Moscova urmărește îndeaproape situația din Venezuela, întrucât 'suntem foarte îngrijorați', dar a subliniat că 'nu intenționează să pună capăt cooperării'cu această țară în domeniul livrărilor de armament. În actuala criză de la Caracas, Moscova îl susține pe președintele Nicolas Maduro, dar a declarat că este gata să intermedieze dialogul dintre acesta și opoziția care îi contestă legitimitatea.
Din 2005, Rusia a livrat Venezuelei elicoptere 'Mi-35' și 'Mi-17', avioane 'Su-30MK2', arme ușoare, vehicule blindate și arme de apărare antiaeriană, inclusiv 'Antey-2500', 'Buk-M2E' și 'Igla MANPADS', a enumerat Șugaev, adăugând că aceste echipamente au fost livrate 'cu mult timp în urmă' și că, prin urmare, 'în ultimul timp, cooperarea se axează în principal pe mentenanța și întreținerea armelor furnizate', precum și pe 'asistența vizând crearea unor instalații militare', ca centre de mentenanță și revizuire a elicopterelor 'Mi'.
'Pe viiitor, putem vorbi de crearea unor centre de servicii fixe și mobile pentru servicii 'postvânzare ' și alte tipuri de echipamente, și suntem pe cale să construim uzine pentru fabricarea (în Venezuela) puștilor de asalt AK-103 și a muniției pentru ele', a indicat același oficial rus.
Sursa: Agerpres