Rusia, un pericol pentru Europa în cazul în care ar învinge în Ucraina: ce trupe ar putea ataca România și R. Moldova

  • 18 Decembrie 2023 07:59
Rusia, un pericol pentru Europa în cazul în care ar învinge în Ucraina: ce trupe ar putea ataca România și R. Moldova

Căderea Ucrainei în mâinile Rusiei lui Putin este un scenariu de coșmar care poate fi urmat de un atac împotriva NATO. În acest caz, România ar putea fi amenințată de două armate ruse și de un corp de armată, care însumează în jur de 200.000 de soldați, relatează adevărul.ro.

Susținerea Ucrainei este esențială pentru îndepărtarea pericolului unei confruntări între Rusia și NATO. În condițiile în care sprijinul pentru țara agresată de Vladimir Putin ar înceta, nu este exclusă o victorie a invadatorilor și extinderea zonei de potențiale ciocniri între Rusia și NATO.

Cu sprijinul financiar și militar al Occidentului, armata ucraineană a reușit să zdrobească 90 la sută din forțele aruncate de Putin în Ucraina la 24 februarie 2022. Între timp, rușii au înlocuit pierderile recrutând în mod constant și și-au intensificat producția de armament.

O armată rusă victorioasă la sfârșitul acestui război va avea experiență de luptă și va fi considerabil mai mare decât forțele terestre rusești de dinainte de 2022, în timp ce economia rusă va găsi mereu modalități de a evita sau atenua impactul sancțiunilor. În această situație, Rusia poate reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW analizează diverse scenarii „prudente” de evoluție a unui conflict Rusia-NATO. Înainte de lansarea invaziei, niciun soldat rus nu era în poziția de a amenința un stat membru NATO, nici măcar statele baltice. Stoparea invaziei și menținerea unei linii de front stabile în estul și sud-estul Ucrainei „ferește” în prezent România, dar și Polonia, Slovacia și Ungaria, de riscul unui atac terestru din partea Rusiei. Astfel, Ucraina funcționează ca o imensă „zonă tampon”, în care cele mai apropiate trupe ruse de granița României se află la 350 de kilometri depărtare, iar majoritatea la peste 560 de kilometri și chiar mai mult de Polonia, Slovacia și Ungaria. În prezent, războiul „ține ocupați” circa 500.000 de soldați ruși. Dacă dispare această zonă tampon, relativa liniște a aliaților NATO din Est se poate transforma într-o neliniște totală.

Continuarea poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău