Rusia ține în viață Belarusul. Aflat sub presiunea sancțiunilor UE, Lukașenko i-a cerut lui Putin sprijin suplimentar

  • 14 Iulie 2021 08:42
Rusia ține în viață Belarusul. Aflat sub presiunea sancțiunilor UE, Lukașenko i-a cerut lui Putin sprijin suplimentar

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, aflat sub presiune din cauza sancțiunilor dictate de Uniunea Europeană, a cerut marți sprijin suplimentar din partea Rusiei, în cadrul unei întâlniri cu omologul său Vladimir Putin, transmite dpa, transmite defenseromania.ro.

'Evoluțiile sunt nebunești. În fiecare zi se schimbă ceva', a spus Lukașenko la Palatul național al congreselor de lângă Sankt Petersburg, notează sursa citată.

Mass-media de stat din ambele țări s-au arătat surprinse că întâlnirea celor doi președinți, a patra din acest an, nu a fost anunțată în avans.

Rusia ține în viață Belarusul - în mare parte izolat din cauza reprimării cetățenilor săi - din punct de vedere financiar printr-un pachet de împrumuturi.

Vladimir Putin a afirmat că schimburile comerciale între Belarus și Rusia sunt înfloritoare, în pofida sancțiunilor, și că Minskul își achită datoriile față de Moscova.

'Per total, Belarus rămâne un partener important și de încredere pentru noi în sfera economică', a adăugat Putin.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri mai plănuiesc să-și coordoneze răspunsul la 'tentativele Occidentului de a inflama situația în Belarus'.

Mulțumită Rusiei, Belarus rezistă 'loviturilor economice' ale Occidentului, a spus Lukașenko, care a descris sancțiunile drept 'terorism împotriva poporului belarus'.

Din acest motiv, autoritățile de la Minsk iau acum măsuri împotriva ONG-urilor și presei finanțate de Occident, a adăugat el, spunându-i lui Putin că situația actuală 'nu este un dezastru' pentru Belarus.

'Ne vom ocupa de acest terorism și de celelalte lucruri', a mai afirmat el.

În acest timp, mișcarea pentru democrație din Belarus a denunțat o represiune extrem de severă, în care disidenți au fost torturați și uciși. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, în Belarus există mai mult de 500 de deținuți politici.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău