Rusia testează rachete lângă Polonia

  • 18 Decembrie 2014 16:35
Rusia testează rachete lângă Polonia

RZECZPOSPOLITA (Polonia), Enclava Kaliningrad s-a transformat pentru o săptămână în poligon. Rușii au testat, între altele, unitățile cu rachete Iskander-M. Informațiile privind manevrele au apărut la o săptămână după încheierea lor.

Cu toate că manevrele militare în regiunea Kaliningrad s-au încheiat acum o săptămână, comandamentul rus a dezvăluit această informație abia luni seara, notează Rador.

După cum s-a constatat, decizia privind efectuarea unui control neanunțat al tuturor categoriilor de arme staționate în zona Kaliningrad a fost luată personal de președintele Vladimir Putin.

Mediile ruse relatează că scopul principal al manevrelor a fost verificarea prin surprindere a pregătirii de luptă a armatei care staționează în această regiune.

“În decurs de câteva ore, unitățile militare staționate în regiune au fost puse în stare de pregătire de luptă și au executat toate ordinele” – a declarat marți Andrei Kartapolov, unul din șefii comandamentului Statului Major General al armatei ruse. La manevrele care au avut loc în 5-10 decembrie au participat 9000 de soldați și peste 600 unități de echipament militar, între care 250 tancuri și 55 nave. Au fost puse în acțiune artileria și aviația.

Interesant este că – așa cum relatează mediile ruse – în enclava Kaliningrad au fost lansate sisteme de rachete tactice tip Iskander-M, care pot fi înzestrate și cu focoase nucleare. Potrivit mediilor rusești, aceste sisteme au fost retrase din enclava Kaliningrad imediat după încheierea manevrelor.

Informația că Rusia a amplasat aproape de granița cu Polonia rachete de tip Iskander-M a apărut în coloanele ziarului german “Bild” cu un an în urmă.

“Aceasta este o armă ofensivă periculoasă cu aria de circa 500 km, deci în raza acestor rachete se află întreaga Polonie, țările baltice, Belarus și chiar Ucraina de Vest” – spune pentru “Rzeczpospolita” prof. Romuald Szeremetiew de la Academia de Apărare Națională. “Având în vedere starea apărării antiaeriene a țării noastre, situația aceasta arată foarte neliniștitor. În plus, aceste rachete sunt foarte greu de descoperit, deoarece reușesc să-și schimbe traiectoria zborului”, conchide.
Din declarația Ministerului rus al Apărării reiese că în timpul manevrelor au fost testate și acțiunile de apărare, precum și cele ofensive. Acestea sunt informațiile pe tema scenariului manevrelor militare, care au avut loc timp de o săptămână lângă granița cu Polonia. Știm doar că au fost exersate acțiuni față de un adversar convențional”.

“Țările NATO nu au remarcat manevrele rusești, nu au descoperit nici măcar faptul trimiterii în enclava Kaliningrad a sistemelor de rachete tip Iskander-M, care au fost testate acolo” – spune pentru “Rzeczpospolita” Igor Korotcenko, cunoscut expert militar rus și redactor șef al revistei “Apărarea națională”. “Moscova a demonstrat că reușește să întreprindă pe neașteptate o operațiune militară atât de mare chiar la granițele statelor NATO. Dar societatea poloneză poate dormi liniștită, pentru că nu am testat un atac nuclear împotriva Varșoviei”, adaugă.

După cum afirmă Korotcenko, operațiunea a avut ca scop testarea anumitor acțiuni în cazul unei eventuale încercări de anexare a regiunii Kaliningrad de către NATO de pe teritoriul Poloniei.
Interesant este faptul că în 9 decembrie a apărut informația că Lituania a pus în stare de pregătire superioară de luptă forțele sale armate, ca urmare a activității crescânde a forțelor militare ruse. Nu au existat însă informații pe tema vreunor manevre, carea veau loc deja de cinci zile în regiunea Kaliningrad.
“Lituania a descoperit că armata rusă întreprinde unele acțiuni, dar nu a știut ce fel de acțiuni”, afirmă Korotcenko.

NATO nu se pronunță în problema manevrelor în Kaliningrad, ceea ce nu înseamnă firește că nu a știut nimic de ele, așa cum afirmă mediile ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău