Rusia susține că nu plănuiește să taie gazele altor clienți europeni

  • 09 Iunie 2022 19:45
Rusia susține că nu plănuiește să taie gazele altor clienți europeni

Rusia a anunțat joi că nu se așteaptă ca Gazprom să reducă livrările de gaze către alți clienți europeni și a precizat că schema prin care cumpărătorii plătesc în ruble pentru gaze funcționează așa cum era planificat, transmite Reuter, potrivit Agerpres.

Gazprom a întrerupt de la 1 iunie livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) și Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie.

Gazprom Export a cerut clienților europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze rusești, ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Deja, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda și Țările de Jos, în absența plăților în ruble de la cele patru țări.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că oricine avea să fie tăiat de la livrări nu mai primește acum gaze rusești.

"Sistemul funcționează ... și cei care primesc gaz lucrează conform noului sistem", le-a spus jurnaliștilor Peskov.

Întrebat dacă ar trebui așteptate noi tăieri de gaze, oficialul rus a răspuns: "Nu".

Companiile din Germania, Italia și Franța au anunțat că vor colabora în cadrul noii scheme de plăți a Moscovei pentru a menține livrările, în condițiile în care Europa vrea să-și reducă gradual dependența de energia din Rusia în următorii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău