Rusia spune că procedura de anexare după referendumuri va decurge „rapid''

  • 23 Septembrie 2022 15:34
Rusia spune că procedura de anexare după referendumuri va decurge „rapid''

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie în componența Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată "rapid", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federației Ruse, potrivit EFE și Interfax.

"Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid", a afirmat Peskov în conferința sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare.

El a explicat că rezultatul consultărilor populare va fi supus mai întâi unei "serii de proceduri" în parlament, iar apoi documentul final va fi promulgat de președintele rus.

Odată ce aceste regiuni vor fi recunoscute ca parte a Rusiei, ele vor fi protejate la fel ca și alte teritorii rusești, a spus Peskov.

Încercările Ucrainei de a recupera Donbasul, precum și regiunile Zaporojie și Herson dupa intrarea lor în componența Rusiei în urma referendumurilor, vor fi considerate atacuri împotriva Rusiei, în conformitate cu Constituția rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax.

Potrivit Kremlinului, securitatea la referendumuri, care au început vineri și vor dura cinci zile, este asigurată.

Procesul de vot la aceste consultări, cărora Ucraina și comunitatea internațională le contestă orice legitimitate, va dura până la 27 septembrie.

"Toți membrii comisiilor electorale - peste 5.000 de persoane - și-au început activitatea", a declarat cu câteva ore înainte șefa comisiei electorale instituite de Moscova în regiunea Zaporojie, Galina Katiușcenko.

Ea a explicat că, în primele patru zile, cetățenii pot vota la domiciliu și în locuri special amenajate și că doar în ultima zi vor fi deschise secții obișnuite de votare.

Aceeași procedură va fi utilizată în toate teritoriile în care au loc referendumuri.

Președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ela Pamfilova, a asigurat joi că va face tot ce este necesar pentru ca locuitorii "teritoriilor eliberate" (din Ucraina) care se află pe teritoriul Federației Ruse să poată participa la aceste consultări.

Rusia susține aceste referendumuri, deși armata sa controlează puțin mai mult de jumătate din regiunile Donețk și Zaporojie și aproape integral regiunile Lugansk și Herson.

Ucraina a acuzat forțele de securitate ruse de manipularea listelor electorale în teritoriile ocupate și de persecutarea și răpirea cetățenilor loiali Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău