Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri, în cadrul unui acord intermediat de Emiratele Arabe Unite

  • 19 Octombrie 10:50
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri, în cadrul unui acord intermediat de Emiratele Arabe Unite

Rusia și Ucraina au efectuat, vineri, un nou schimb de prizonieri de război, fiecare parte aducând acasă 95 de prizonieri în cadrul unui acord în care Emiratele Arabe Unite au acționat ca mediator, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Ministerul rus al Apărării, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că militarii ruși care se întorc sunt supuși unor controale medicale în Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în războiul de peste 2 ani și jumătate.

O înregistrare video postată pe contul de Telegram al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a arătat bărbați, unii înfășurați în steagul ucrainean albastru și galben, coborând dintr-un autobuz și fiind îmbrățișați de cei dragi.

De fiecare dată când Ucraina își salvează oamenii din captivitatea rusă, ne apropiem tot mai mult de ziua în care libertatea va fi redată tuturor celor care se află în captivitatea rusă”, a scris Zelenskii.

Președintele a declarat că prizonierii eliberați au servit pe diferite fronturi, inclusiv unii care au apărat orașul port Mariupol timp de aproape trei luni în 2022.

Rapoartele de știri ucrainene au declarat că printre repatriați se numără jurnalistul ucrainean și apărătorul drepturilor Maksim Butkevich, condamnat de un tribunal rus pentru că a tras în forțele ruse.

Organismul care coordonează afacerile prizonierilor de război a declarat că 48 dintre cei repatriați au fost condamnați de sistemul judiciar rus.

Dmitro Lubineț, comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, a declarat că eliberarea a fost a 58-a de la începutul războiului și a dus la 3 767 numărul total de prizonieri întorși acasă.

Un grup privat rus care afirmă că se ocupă de interesele prizonierilor de război a publicat o listă a celor întorși și a declarat că majoritatea dintre aceștia au fost capturați în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au organizat o incursiune în luna august.

În remarcile sale, Zelenski s-a referit din nou la soldații din operațiunea respectivă care „alimentează fondul de schimb”, ceea ce înseamnă capturarea de prizonieri ruși pentru a fi folosiți ca monedă de schimb în cadrul schimburilor.

Forțele ucrainene rămân în Kursk, deși armata rusă susține că forțele sale au recuperat o parte din teritoriul capturat.

O declarație a Ministerului de Externe al Emiratelor Arabe Unite, raportată de mass-media de stat, a precizat că acesta a fost cel de-al nouălea caz de mediere a statului din Golf în război. Acesta a descris schimbul ca fiind „o reflectare a relațiilor de cooperare și prietenie dintre EAU și ambele țări”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:47 %
Vint:3,6 m/s
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău