Rusia și Turcia au convenit asupra unei acțiuni decisive în provincia siriană Idlib

  • 12 Februarie 2019 08:40
Rusia și Turcia au convenit asupra unei acțiuni decisive în provincia siriană Idlib

Rusia și Turcia au convenit luni asupra necesității de a lua măsuri decisive pentru a stabiliza situația în provincia siriană Idlib, după convorbiri care au avut loc între miniștrii apărării din cele două țări, a anunțat agenția de presă rusă Ria Novosti, relatează Reuters și Agerpres.

Anunțul făcut după convorbirile care au avut loc la Ankara între ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și omologul său turc Hulusi Akar nu a specificat care vor fi măsurile decisive sau când ar putea fi luate.

Declarația a fost făcută înaintea unui summit sirian între liderii Turciei, Rusiei și Iranului care va avea loc joi în Rusia.

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat la începutul acestui an că Moscova a pus bazele unui plan potrivit căruia Rusia și Turcia să participe la o operațiune comună pentru îndepărtarea militanților din Idlib.

Comunicatul difuzat luni subliniază în special "nevoia de a lua măsuri decisive pentru a asigura securitatea în zona demilitarizată Idlib. "

"În pofida provocărilor, am subliniat importanța și nevoia de a continua parteneriatul dintre serviciile de informații și forțele militare din țările noastre'' pentru stabilirea păcii și susținerea stabilității în Idlib, se arată în comunicat.

Rusia, unul dintre aliații importanți ai guvernului sirian, și Turcia au ajuns la un acord în luna septembrie pentru a crea o zonă demilitarizată în regiunea Idlib, nord-vestul Siriei.

Acordul a contribuit la evitarea unui atac guvernamental asupra regiunii, ultimul bastion al adversarilor președintelui sirian Bashar al-Assad.

Cu toate acestea, Moscova a criticat escaladarea violențelor și a afirmat că militanți care fac parte din gruparea Frontul Nusra dețin controlul asupra unor zone întinse din teritoriu.

Moscova a cerut săptămâna trecută Turciei să depună mai multe eforturi pentru combaterea militanților în zonă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău