Rusia și Siria își consolidează cooperarea economică în fața sancțiunilor Occidentului

  • 07 Septembrie 2020 19:45
Rusia și Siria își consolidează cooperarea economică în fața sancțiunilor Occidentului

Președintele sirian Bashar al-Assad a primit luni, la Damasc, o delegație de rang înalt din Rusia, pentru a discuta despre cooperarea economică între cei doi aliați, în scopul atenuării impactului sancțiunilor impuse de Occident regimului sirian, informează AFP, preluat de Agerpres.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, așteptat apoi în Cipru, s-a raliat luni delegației sosite cu o zi înainte la Damasc și conduse de vicepremierul rus Iuri Borisov, potrivit agenției de presă Sana.

Delegația a avut o întâlnire cu Assad, care a subliniat hotărârea guvernului său de a continua cooperarea cu aliatul rus, pentru a pune în aplicare acordurile bilaterale și a asigura "succesul investițiilor ruse în Siria", a anunțat președinția siriană.

Participanții au evocat posibilitatea unor noi acorduri "în interesul celor două țări și care ar permite atenuarea consecințelor sancțiunilor" împotriva Siriei, a adăugat președinția siriană.

De mai multe luni, economia Siriei este în cădere liberă. Criza a fost accentuată de sancțiunile prevăzute în așa-zisa "Lege Caesar", adoptate de Washington la mijlocul lui iunie și venite să se adauge sancțiunilor deja impuse de Occident.

Aceste măsuri, în vigoare de mai mulți ani, vizează responsabili ai regimului, dar și economia siriană, cu restricții impuse asupra importurilor siriene, sectorului petrolier sau tranzacțiilor bancare.

În conferința de presă de luni, Borisov a evocat un viitor acord pentru extinderea cooperării economice și comerciale, supus analizei unor responsabili sirieni. El speră că acest acord va fi semnat înainte de sfârșitul anului, cu ocazia unei noi vizite la Damasc.

În jur de 40 de proiecte au fost evocate în domeniul energetic, printre care reabilitarea de centrale electrice, dar și prospectarea de hidrocarburi în largul coastei siriene.

Președintele rus Vladimir Putin a efectuat în ianuarie o vizită-surpriză la Damasc, prima sa deplasare în capitala siriană de la începutul conflictului, în 2011.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău