Rusia și Consiliul Europei au decis restabilirea completă a relațiilor

  • 20 Octombrie 2020 12:33
Rusia și Consiliul Europei au decis restabilirea completă a relațiilor

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, și secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, au constatat luni restabilirea completă a relațiilor dintre Rusia și această organizație paneuropeană, situație calificată de șeful diplomației ruse drept ''un punct final al crizei'', a transmis EFE, preluat de Agerpres.

''Cu această vizită (...) punem un punct final simbolic crizei sistemice în care s-a văzut adâncită organizația între 2014 și 2019 din cauza măsurilor complet ilegale și contrarii statutului adoptate de unii membri ai Adunării Parlamentare'', a declarat Lavrov.

Tensiunile dintre Consiliul Europei și Rusia au început în 2014, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a suspenda dreptul de vot al delegației ruse. În acest context, în iunie 2017, Moscova a încetat să mai achite contribuția sa anuală de 33 de milioane de euro către organizație, ceea ce a provocat o criză financiară gravă.

În iunie 2020, APCE a aprobat restabilirea dreptului de vot al delegației ruse, iar ulterior tensiunile au început să se risipească într-o asemenea măsură încât șeful diplomației a declarat că situația s-a îmbunătățit.

''Drepturile parlamentarilor ruși au fost restabilite integral și principala lecție pe care o învățăm este că e inadmisibil să folosim limbajul forței, ultimatumurile și presiunile în Consiliul Europei, este inadmisibil să încercăm să încălcăm cele mai importante principii care stau la baza Consiliului Europei'', a insistat șeful diplomației ruse.

La rândul ei, Pejcinovic Buric a constatat că relațiile dintre organizație și Moscova ''s-au îmbunătățit considerabil'' și a subliniat importanța faptului că Rusia ''și-a restabilit în totalitate participarea în Consiliul Europei''. ''Sper ca vizita mea să contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și Consiliul Europei'', a apreciat ea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău