Rusia și Bulgaria își expulzează reciproc diplomații, după ce Sofia a acuzat Moscova de spionaj militar

  • 12 Octombrie 2020 16:29
Rusia și Bulgaria își expulzează reciproc diplomații, după ce Sofia a acuzat Moscova de spionaj militar

Rusia a declarat luni persona non grata doi diplomați bulgari aflați la post la Moscova, într-un răspuns simetric la expulzarea de către Bulgaria, luna trecută, a doi diplomați ruși suspectați de spionaj, relatează agențiile de presă Reuters și RIA Novosti, potrivit Agerpres.

„Ambasadorul Bulgariei, Atanas Krastin, a fost convocat la 12 octombrie la sediul MAE al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notificare din partea ministerului cu privire la măsură luată”, se menționează într-un comunicat al diplomației ruse.

„Acest pas este o măsură 'în oglindă' la decizia neîntemeiată luată de autoritățile bulgare de a expulza doi adjuncți ai șefului Misiunii comerciale a Federației Ruse din Sofia în septembrie a.c.”, arată documentul.

La sfârșitul lunii septembrie, guvernul bulgar a declarat persona non grata doi diplomați ruși pe care Parchetul de la Sofia îi acuzase de spionaj militar în ultimii patru ani, deși nu a putut declanșa proceduri în justiție împotriva celor doi din cauza imunității diplomatice de care beneficiau.

Potrivit Sofiei, din 2016 și până la expulzare, cei doi cetățeni ai Federației Ruse au desfășurat activități de spionaj, căutând și culegând informații cu privire la planurile de modernizare ale armatei bulgare și la întreținerea tehnică a echipamentului militar.

Obiectivul lor, conform parchetului bulgar, era de a furniza informații confidențiale Serviciului de informații al armatei ruse (GRU).

Diplomația rusă a denunțat o 'tentativă de a submina' relațiile bilaterale dintre Sofia și Moscova.

Val de expulzări în Europa

În mod tradițional Bulgaria, țară membră a NATO din 2004 și a Uniunii Europene din 2007, întreține relații politice și economice strânse cu Rusia, dar cazurile de spionaj implicând cetățeni ruși s-au înmulțit în ultimul timp.

În octombrie 2019, Sofia a expulzat un diplomat rus sub acuzația de spionaj. În ianuarie 2020, un al doilea diplomat a fost trimis la Moscova împreună cu un angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Cazuri similare s-au înregistrat în Europa în ultimele luni pe fondul tensiunilor ruso-occidentale în creștere.

În această vară, mai mulți diplomați ruși la post în Slovacia, Norvegia și Austria au fost expulzați în urma unor acuzații de spionaj sau de asasinat la comandă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău