Rusia și Belarus nu vor mai avea acces la fonduri de la BERD

  • 04 Aprilie 2022 14:41
Rusia și Belarus nu vor mai avea acces la fonduri de la BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat luni "suspendarea cu efect imediat" a accesului Rusiei și Belarusului la finanțarea și expertiza băncii, în urma invadării Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Aceasta înseamnă că nu vor mai exista noi finanțări de proiecte sau activități de cooperare tehnică în cele două țări. În plus, banca "își rezervă dreptul de a suspenda sau anula noi eliberări de fonduri pentru proiectele în derulare", a informat instituția financiară într-un comunicat de presă.

"Este trist că am ajuns în acest punct după atât de mulți ani de cooperare și activitate în ambele țări. Cu toate acestea, războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu ne-a lăsat cu altă alegere decât să ne exprimăm condamnarea cu ceva mai mult decât simple declarații", a subliniat președintele BERD, Odile Renaud-Basso.

BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiții în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Instituția financiară internațională a precizat că acum se va concentra pe punerea în aplicare a programului său de sprijin, în valoare de două miliarde de euro, pentru Ucraina și țările din regiune afectat de criza refugiaților. BERD a adăugat că va participa la un program de reconstrucție a Ucrainei, după ce condițiile vor permite acest lucru.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanțării infrastructurii, creșterii productivității și consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit 9,5 miliarde de euro în 485 de proiecte din România, iar 77% dintre aceste investiții au mers în sectorul privat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău