Rusia se va confrunta cu creșterea prețului la zahăr și probleme de aprovizionare, deoarece traderii redirecționează livările

  • 02 Aprilie 2022 15:08
Rusia se va confrunta cu creșterea prețului la zahăr și probleme de aprovizionare, deoarece traderii redirecționează livările

Traderii de produse agricole au început să redirecționeze livrările de zahăr destinate Rusiei, ceea ce va majora și mai mult prețurile locale și va crește presiunile asupra Guvernului de la Moscova pentru a limita inflația produselor alimentare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Zahărul este utilizat pe scară largă în Rusia la conservarea fructelor și fabricarea de votcă. Mulți ruși au început să își facă stocuri de zahăr și alte produse de bază, după ce sancțiunile occidentale fără precedent impuse Moscovei după invadarea Ucrainei au afectat cursul de schimb al rublei și au majorat prețurile la alimente.

Miercuri, vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a declarat pentru postul public de televiziune că țara are suficiente stocuri de zahăr pentru a acoperi cererea până la noua recoltă de sfeclă de zahăr din septembrie. Însă statistica arată că ultimele două recolte au fost mai mici decât necesarul de șase milioane de tone, iar deficitul se va agrava dacă livrările spre Rusia vor rămâne limitate, scrie Reuters.

"Este o situație dificilă", a dezvăluit un director de la o casă de trading cu materii prime. Potrivit acestuia, chiar dacă un client ar folosi o bancă rusească nesancționată, deprecierea rublei a făcut tranzacțiile cu Rusia foarte scumpe, în condițiile în care firmele de asigurări au majorat primele pentru navele care intră în Marea Neagră.

Mai multe surse au declarat pentru Reuters că traderul Sucden a redirecționat recent două nave încărcate cu zahăr din America Latină și care se îndreptau spre Rusia. Datele consultate de Reuters arată că nava Osiris, care a fost închiriată de Sucden pentru a transporta 43.000 de tone de zahăr din Brazilia spre Rusia, se îndreaptă acum spre Vatika Bay, Grecia. O altă navă, denumită Argyroula, care a fost închiriată tot de Sucden pentru a transporta 33.000 de tone de zahăr din Mexic spre Rusia, se îndreaptă acum spre Riga, Letonia.

La rândul său, traderul Louis Dreyfus Company a spus că nava sa Pu Lan Hai, care a plecat din Brazilia la finele lunii februarie cu 45.000 de tone de zahăr destinate Rusiei, va lăsa acum o parte din încărcătură în Egipt și restul în Georgia.

În încercarea de a readuce prețul zahărului la nivelul la care era înaintea războiului, autoritățile ruse au decis să scutească de duty free importul unei cantități de 300.000 de tone de zahăr și, de asemenea, au interzis exporturile de zahăr până la data de 31 august. Însă măsurile nu și-au arătat încă roadele. Datele oficiale arată că prețurile la zahăr au crescut cu 46% în Rusia, între 1 ianuarie și 25 martie. În plus, Rusia a primit până acum 44.000 de tone de zahăr din import ca parte a cotei stabilite la începutul anului.

"Anumite cantități vor continua să ajungă în Rusia, vor fi găsite modalități, dar nu cred că afacerile vor continua ca înainte", a declarat o sursă de la o mare casă de trading cu zahăr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău