Rusia se plânge că Letonia vrea să restrângă folosirea limbii ruse. Ce lege pregătesc autoritățile letone

  • 26 August 2022 16:41
Rusia se plânge că Letonia vrea să restrângă folosirea limbii ruse. Ce lege pregătesc autoritățile letone

Rusia a calificat vineri drept „discriminatorie” o inițiativă a autorităților letone, care prevede restrângerea utilizării limbii ruse în această țară baltică, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Guvernul Letoniei vrea să adopte o lege care să restricționeze folosirea limbii ruse în diverse domenii, în contextul unui antagonism în creștere față de Rusia în urma invadării Ucrainei.

Potrivit Moscovei, interzicerea utilizării limbii ruse în sectoarele public și privat va duce „la mai multă diviziune și tensiune în societatea letonă”. Zaharova a deplâns faptul că „structurile democratice” europene păstrează „tăcerea” cu privire la inițiativa din Letonia, scrie Digi24.

Guvernul Letoniei prevede să adopte în curând o lege care să restricționeze folosirea limbii ruse în diverse domenii, în contextul unui antagonism în creștere față de Rusia și limba rusă în urma campaniei militare din Ucraina.

Acest proiect de lege urmărește, potrivit guvernului leton, „atenuarea efectelor pe termen lung ale rusificării și eradicarea practicii cotidiene de a folosi atât letona, cât și limba rusă în comunicarea zilnică la locul de muncă și în servicii”. Interdicția de facto a folosirii limbii ruse s-ar extinde nu numai la organismele publice, ci și, între altele, la comunicarea cu clienții unor întreprinderi precum băncile și companiile de telecomunicații, transport public, infrastructură precum aeroporturi și gări și chiar în serviciile de colectare a gunoaielor.

Dimpotrivă, legea nu ar împiedica folosirea limbii ruse în convorbirile individuale în comerț sau folosirea interpreților pentru a interacționa cu administrația publică.

În plus, se va face excepție pentru situații de urgență sau de risc. Noile reglementări se așteaptă să intre în vigoare la 1 iulie 2023, iar cei care le vor încălca vor fi pasibili de sancțiuni administrative, care însă nu au fost încă precizate, conform EFE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău