Rusia revendică proprietatea asupra centralei nucleare Zaporojie, spun oficialii ucraineni

  • 13 Martie 2022 12:07
Rusia revendică proprietatea asupra centralei nucleare Zaporojie, spun oficialii ucraineni

Oficiali ruși au sosit vineri la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, și au cerut să preia controlul asupra centralei, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară de stat din Ucraina, relatează CNN și News.ro.

Centrala nucleară Zaporojie este ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână. Energoatom a anunțat anterior că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințarea armelor”, scrie HotNews.ro.

Energoatom a comunicat că 11 persoane de la Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică, au sosit vineri la Zaporojie și că un reprezentant al grupului a precizat că centrala aparține acum Rosatom.

„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimiși să evalueze securitatea nucleară și radioactivitatea în urma bombardamentului și confiscării centralei, precum și pentru a oferi asistență la reparații”, se arată în comunicat.

„Un alt motiv pentru apariția lor a fost exprimat ca fiind refuzul leadership-ului pro-ucrainean și al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, se mai arată în comunicat.

Un bombardament rusesc a lovit pe 3 martie centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu

Potrivit comunicatului Energoatom, doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare rusești din Balakovo și Rostov se numără printre cei 11 ruși care au sosit vineri.

În declarație se spune că toate cele șase unități electrice de la centrală sunt în funcțiune, însă managementul centralei este nevoit să convină asupra tuturor problemelor tehnice cu rușii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, sâmbătă, că două dintre cele patru linii electrice de înaltă tensiune ale centralei au fost avariate, dar cantitatea de energie de care are nevoie centrala pentru a continua să funcționeze în parametri optimi poate fi furnizată de o singură linie disponibilă.

Rosatom nu a oferit declarații cu privire la acest subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău