Rusia refuză să negocieze eliberarea combatanților blocați în tunelurile de la Azovstal

  • 16 Mai 2022 11:53
Rusia refuză să negocieze eliberarea combatanților blocați în tunelurile de la Azovstal

Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanților ucraineni ai batalionului naționalist Azov, baricadați de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept "criminali de război", relatează EFE, citat de AGERPRES.

"A face din criminalii de război ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie față de istoria anului 1941", când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică, a declarat Vladimir Medinski, negociatorul șef al rus pe canalul său Telegram.

În Ucraina însă, Rusia de astăzi a lui Vladimir Putin este comparată cu regimul pe care Medinski, unul din istoricii îndrăgiți ai președintelui rus, îl înfierează, potrivit media ucrainene, care scrie că începerea invaziei a amintit multor ucraineni un foarte popular cântec din anii celui de-al Doilea Război Mondial, "Baticul albstru": "La 22 iunie, fix la ora 04:00, Kievul a fost bombardat și nouă ni s-a comunicat că războiul a început...".

Invazia rusă a început în Ucraina la 24 februarie, la 04:00 dimineața, iar două zile mai târziu ministrul leton de externe, Edgar Rinkevici, scria pe blogul său de pe Twitter: "Rușilor, asta acum e despre voi: 'Exact la ora patru, Kievul a fost bombardat și ni s-a comunicat că războiul a început'".

Medinski (născut de fapt în RSS Ucraineană), care în perioada cât a fost ministru rus al culturii (2012-/2020) a contribuit la rescrierea istoriei Rusiei pentru a corespunde actualei politici a Kremlinului, consideră eronat și impropriu a compara apărarea Azovstal cu rezistența apărătorilor fortăreței Brest (Belarus) în 1941 în fața înaintării de neoprit a trupelor naziste.

De altfel, Medinski, autor a 13 volume despre istoria Rusiei, a promovat în cărțile sale teza că orice infracțiune încetează să mai fie infracțiune doar pentru că a fost comisă de "ai noștri", atrăgându-și criticile unei părți a intelectualității ruse și ale media neafiliate Kremlinului.

Combatanții Azov, susține oficialul rus, repetând narativul Kremlinului, "au târât sute de civili în tuneluri, luându-i ca ostatici", "au propus schimbarea ostaticilor civili pe hrană și medicamente" și "au împușcat în spate ostatici și civili din țara lor".

De fapt, după cum susțin observatori ucraineni și chiar jurnaliști ruși, precum Iulia Latânina, civilii din Mariupol s-au refugiat în combinatul siderurgic Azovstal, pentru că în primele săptămâni ale războiului era un loc sigur în fața bombelor în rachetelor rusești, pentru ca apoi forțele ruse să înceapă să bombardeze oțelăria.

Cei din batalionul Azov au împărțit ultima bucată de pâine cu civilii, iar "minciunile Moscovei" pot fi ușor demontate, declară rude ale combatanților, care la 14 mai s-au adresat după ajutor președintelui Chinei, Xi Jinping, cu rugămintea de a interveni pe lângă omologul său rus Vladimir Putin pentru a-i lăsa pe cei rămași la Azovstal să plece într-o țară terță, potrivit Focus.ua.

Anna Ivleva, soția unui pușcaș marin, a apreciat într-o conferință găzduită de redacția agenției de presă Ukrinform, că întrucât China este partener economic al Rusiei poate că Putin ar putea să accepte un dialog pe această temă cu Xi Jinping.

Stavr Vișnețki, tatăl unuia dintre combatanții Azov, a propus evacuarea celor rămași la oțelărie într-o terță țară, cu condiția ca ei să nu mai participe la ostilități.

Când se referă la crime de război comise de cei din Batalionul Azov, Medinski se referă la "genocidul" comis - potrivit Moscovei - în ultimii opt ani de armata ucraineană împotriva populației civile din Donbas, notează EFE.

Atunci când a anunțat "operațiunea specială militară" rusă în Ucraina, Vladimir Putin a invocat "denazificarea" Ucrainei ca unul dintre argumente, în timp ce i-a numit pe neonaziști drept "bastarzi".

În opinia mai multor jurnaliști ucraineni, dar și ruși (independenți), Putin nu poate ierta 'Azovului' faptul că în 2014 a eliberat Mariupolul de sub separatiștii proruși, care cuceriseră pentru scurt timp acest oraș-port la Marea Azov. Din cei 900 de membri ai batalionului, cel mult 180 pot fi numiți radicali, conform analistului ucrainean Vitali Kațenelson. Din 2015, batalionul Azov face parte din Garda Națională a Ucrainei și este unul dintre cele mai instruite unități ucrainene.

Un grup de rude ale luptătorilor, majoritatea soții, s-au deplasat la sfârșitul săptămânii trecute în Turcia pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară a găzduit deja negocieri între cele două părți.

La sfârșitul săptămânii trecute, trei foști președinți ai Ucrainei, Leonid Kucima, Victor Iușcenko și Petro Poroșenko, au făcut apel la comunitatea internațională să-i salveze pe cei care încă rezistă în oțelărie, unde au spus că mai există și un grup de civili.

Ei au cerut "ajutor pentru autoritățile ucrainene prin toate resursele diplomatice disponibile pentru a salva viețile civililor și soldaților ucraineni pe care Rusia încearcă să-i elimine din ordinul (președintelui rus Vladimir) Putin, cu metode barbare în incinta oțelăriei Azovstal".

Deși Putin a ordonat suspendarea asaltului asupra combinatului, oțelăria este supusă unor bombardamente intense, potrivit autorităților ucrainene.

Soldații ruși au folosit duminică bombe incendiare sau cu fosfor alb împotriva combinatului siderurgic. Temperatura lor de ardere ajunge la 2000-2500 de grade Celsius, a indicat un consilier al primarului ucrainean al Mariupolului.

Organizația internațională de voluntari InformNapalm a indicat la rândul său, duminică seara, că Rusia pregătește o operațiune specială la Mariupol cu participarea a sute de prizonieri de război ucraineni și a unor civililor răpiți de către ruși pentru a-i scoate din tuneluri pe combatanții și pușcașii marini baricadați în combinatul Azov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău