Rusia reacționează dur după întâlnirea Iohannis-Trump. La Kremlin se pregătește „un set de măsuri”

  • 22 August 2019 08:55
Rusia reacționează dur după întâlnirea Iohannis-Trump. La Kremlin se pregătește „un set de măsuri”

Situația în direcția strategică vestică continuă să se deterioreze mai ales din cauza întăririi prezenței NATO, în special în Polonia și România, fapt care determină Moscova să implementeze un set de contramăsuri, a declarat miercuri ministrul apărării rus Serghei Șoigu, citat de portalul Gazeta.ru, preluat de Agerpres și digi24.

"Situația se caracterizează printr-o întărire a prezenței militare a NATO în Europa de Est, prin desfășurarea sistemului de apărare antirachetă american în Polonia și România, prin extinderea cooperării militare a Alianței cu Finlanda și Suedia", a declarat Șoigu în deschiderea reuniunii Colegiului Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit RIA Novosti.

În acest context, Gazeta. ru notează că, din 2016, pe teritoriul României funcționează o bază militară americană, unde a fost instalat sistemul Aegis Ashore cu lansatoare Mk-41 și rachete interceptoare SM-3. Pentagonul susține că acestea sunt concepute pentru a intercepta rachete balistice, dar Moscova a acuzat în mod repetat Washingtonul că prin intermediul MK-41 pot fi lansate rachete de croazieră Tomahawk, ceea ce ar încălca Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). Washingtonul a negat întotdeauna aceasta, dar, la 2 august, tratatul a încetat să existe, întrucât atât SUA cât și Rusia s-au retras din pact, conform publicației menționate.

La ora actuală, SUA și România ar intenționa să-și consolideze "pozițiile defensive" pe flancul estic al NATO, în special în Marea Neagră, așa cum se menționează într-o declarație comună a președinților celor două state, Donald Trump și Klaus Iohannis, în urma întâlnirii lor la Washington marți, comentează Gazeta.ru.

Polonia are, de asemenea, scopul de a consolida flancul estic al NATO. La 17 iulie, la postul Polskie Radio, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat: "Este important să consolidăm flancul estic al NATO și, prin urmare, flancul estic al țării noastre, pentru a descuraja un posibil agresor".

Pentru a neutraliza eventualele amenințări apărute, partea rusă "realizează un set de măsuri" de contracarare, a afirmat Serghei Șoigu la reuniunea Colegiului consacrat examinării stadiului de implementare a planurilor pe 2019-2025 în districtele militare Vest și Est în cadrul aplicării decretelor din mai ale președintelui Vladimir Putin și a instrucțiunilor sale în urma reuniunilor cu comandanții armatei ruse la Soci.

Districtul militar Vest va primi peste 1.300 de echipamente noi de tehnică militară

Având în vedere circumstanțele date, partea rusă va desfășura 20 de măsuri organizatorice pentru perfecționarea pregătirii personalului militar. Conform RIA Novosti, este vorba de 20 de exerciții la care vor lua parte forțele de apărare aeriană, cele logistice, precum și unitățile de coastă în Districtul militar Vest.

De asemenea, până la sfârșitul anului, Districtul militar Vest va primi peste 1.300 de echipamente noi de tehnică militară. Trupele staționate în acest district vor fi completate cu militari pe bază de contract. Peste 9.000 de persoane au fost deja selectate în acest an, a anunțat ministrul rus al apărării.

El a menționat că principalele eforturi ale comandamentului Districtului militar Vest se concentrează în prezent pe pregătirea exercițiilor operaționale ruso-belaruse "Scutul Uniunii - 2019'. Acestea vor finaliza ciclul de doi ani de formare comună convenit între cele două state. Șoigu a spus că manevrele vor fi exclusiv defensive.

În total, circa 12.000 de militari vor participa la "Scutul Uniunii - 2019" și 950 de echipamente militare. De data acestea, aplicațiile se vor desfășura la centrul de pregătire Mulino din regiunea Nijni Novgorod în perioada 13 - 19 septembrie.

Precedentele aplicații cu numele de cod "Vest-2017' au avut loc în Belarus în 14-20 septembrie 2017.

În afară de aplicațiile cu Belarus, Rusia pregătește trei exerciții în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OSTC) în acest an: "Interacțiune", "Eșalon" și "Căutare", a anunțat Serghei Șoigu. Pe lângă Federația Rusă, vor participa contingente militare din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău