Rusia: Putin promulgă legea care deschide calea pentru excluderea opozanților de la alegeri (oficial)

  • 04 Iunie 2021 13:54
Rusia: Putin promulgă legea care deschide calea pentru excluderea opozanților de la alegeri (oficial)

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri legea care interzice colaboratorilor organizațiilor calificate drept "extremiste" să participe la alegeri, o măsură denunțată de opoziție care o vede ca pe un mijloc de a o neutraliza înaintea alegerilor legislative din septembrie, potrivit France Presse.

Legea, adoptată anterior în luna mai de Duma de Stat (camera inferioară), iar miercuri de Consiliul Federației (camera superioară), a fost promulgată vineri de către președintele Vladimir Putin, potrivit documentului publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice.

Textul este considerat de cea mai mare parte a criticilor Kremlinului ca vizându-i pe susținătorii opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, după ce parchetul ceruse justiției să-i califice organizațiile drept "extremiste", la fel ca unele formațiuni ultranaționaliste și religioase.

Procurorul susține că mișcarea lui Navalnîi caută să "destabilizeze situația socială" în Rusia "sub acoperirea unor sloganuri liberale".

Consecințele acestei proceduri lasă puține îndoieli: rețeaua de birouri regionale ale opozantului a fost deja clasată ca "extremistă" de către serviciile de supraveghere financiară.

Potrivit opoziției, puterea încearcă să "curețe" scena politică de "indezirabili" înaintea alegerilor legislative din septembrie, în timp ce partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere în sondaje, într-un context de stagnare economică și de numeroase scandaluri de corupție.

Mai mulți critici ai puterii ruse au fost vizați de percheziții în ultimele zile, între care Andrei Pivovarov, care conducea organizația Open Russia, având legătură cu oligarhul aflat în exil Mihail Hodorkovski. Pivovarov a fost plasat în arest preventiv pentru două luni.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău