Rusia pune frâne economiei Republicii Moldova

  • 28 Octombrie 2014 13:26
Rusia pune frâne economiei Republicii Moldova

Ritmul creșeterii industriei s-a temeperat, în special din cauza embargoului impus de Rusia la producția vinicolă.

Embargoul la importul de fructe și legume impus de Federația Rusă și temperarea economiei rusești, conflictul militar din Ucraina, precum și reducerea prețurilor la fructe și legume pe piețele internaționale duc la reducerea prognozei macroeconomice pentru Republica Moldova. Studiul ”Tendințe în economia Moldovei”, prezentat marți, 28 octombrie, de Institutul Național de Cercetări în Economie prognozează o creștere a PIB-ului de doar 2% pentru anul curent, față de aproape 4%, conform previziunilor anterioare. 

Printre alte motive ale reducerii prognozei sunt temperarea dinamicii remitențelor  și creșterea anemică a consumului intern. În ceea ce privește cursul de schimb valutar, cecetătorii nu exclud o creștere a dolarului și o reducere ușoară a monedei euro. Rata inflației se va menține la nivelul de 5%, potrivit studiului. În prima jumătate a acestui an, economia a crescut cu aproape 4%, dar ritmul va scădea în celelalte 6 luni, a precizat directorul Institutului Alexandru Stratan.

”În contextul factorilor de conjunctură internă, dar și contextul extern nu tocmai favorabil pentru țara noastră, ritmul anual de creștere economică în trimestrul II a fost mai temperat față de evoluțiile din aceeași perioadă a anului precedent. În aceeași perioadă a anului precednt am avut o creștere de 4,9%, ceea ce arată că ritmul, în principiu, se temperează”, a declarat Alexandru Stratan.

Potrivit studiului, care se referă în special la trimestrul II al acestui an, economia a crescut preponderent datorită agriculturii. În schimb ritmul creșeterii industriei s-a temeperat, în special din cauza embargoului impus de Rusia la producția vinicolă. Industria vinicolă a scăzut cu aproape 30%. Exporturile au crescut cu peste 3% în primele 6 luni, dar ritmul ar fi fost mult mai mare, dacă nu apăreau problemele de pe piața CSI, a remarcat și cercetătorul Institutului, Victoria Clipa.

”Aceste tendințe au exacerbat tendința negativă de creștere a exporturilor în trimestrul III. În lunile iulie și august exporturile au fost în scădere. La fel, situația incertă din Federația Rusă și politica acestei țări față de Republica Moldova au determinat și o reducere a remiterilor”, a menționat Victoria Clipa.

Studiul mai constată că remitențele înregistrează o creștere nesemnificativă, la fel ca salariile, iar consumul de numai 1,1%. Rata natalității este mai mică decât cea a mortalității, iar numărul populației care pleacă la lucru peste hotare este în creștere. Minimul de existență a crescut cu 3,7% în primele 6 luni, ajungând la aproape 1.670 de lei pentru o persoană, iar venitul mediu pentru o persdoană este cu doar mai puțin de 100 de lei mai mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău