Rusia pune condiții pentru ieșirea convoaielor umanitare din orașele ucrainene

  • 11 Martie 2022 09:51
Rusia pune condiții pentru ieșirea convoaielor umanitare din orașele ucrainene

Rusia va permite vineri ieșirea convoaielor umanitare din diverse orașe ucrainene doar dacă i se transmit în prealabil informații despre numerele de înmatriculare ale vehiculelor și numele funcționarilor care le însoțesc, a informat șeful Centrului de Control al Apărării Naționale, Mihail Mizințev, citat de agenția Interfax, scrie Agerpres.

Într-o notă, este menționat faptul că funcționarilor ucraineni li se vor confisca telefoanele mobile și vor fi percheziționați cu scopul de a căuta dispozitive de comunicare "pentru a preveni strângerea de informații cu privire la amplasarea unităților forțelor aeriene ruse".

"Avertizăm partea ucraineană că în viitor se va permite trecerea convoaielor umanitare doar după ce vor fi furnizate în prealabil listele vehiculelor și funcționarilor care însoțesc convoaiele umanitare, inclusiv date privind șoferii, în următoarea formă: număr de ordin, marca vehiculului, numărul de înregistrare, numele complet, numărul pașaportului, cetățenia, iar pentru șoferi, numărul licenței de transport cu categoriile autorizate ale vehiculelor", a spus Mizințev.

Câteva mii de civili au fost evacuați în cursul zilei de joi din mai multe orașe din Ucraina, mai ales din nord, datorită coridoarelor umanitare agreate între ruși și ucraineni. 

Pe de altă parte, președintele ucrainean a acuzat din nou armata rusă că împiedică evacuarea civililor din orașele încercuite Mariupol și Volnovaha și că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

"Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanții au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor. Aceasta este teroare asumată, teroare nerușinată, din partea unor teroriști cu experiență. Întreaga lume trebuie să știe asta", a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean a spus că aproximativ 100.000 de persoane au putut pleca în ultimele două zile din alte orașe ucrainene pradă luptelor, dintre care 40.000 de oameni doar joi, pe coridoarele umanitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău