Rusia: Poliția încearcă să-i determine pe ruși să nu participe la manifestațiile pro-Navalnîi anunțate pentru miercuri

  • 19 Aprilie 2021 14:55
Rusia: Poliția încearcă să-i determine pe ruși să nu participe la manifestațiile pro-Navalnîi anunțate pentru miercuri

Ministerul rus de Interne a cerut populației să nu participe la manifestațiile anunțate pentru miercuri în peste 40 de orașe din Federația Rusă în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei și a cărui stare de sănătate s-a deteriorat grav, calificându-le drept ilegale, relatează AFP, Reuters și EFE, preluat de Agerpres.

"Ministerul de Interne îndeamnă cetățenii să se abțină să participe la evenimente planificate neautorizate, precum și să viziteze piețele și străzile desemnate ca puncte de întâlnire" de către organizatori la ora convenită, miercuri, 16.00 GMT, a declarat serviciul de presă al ministerului pentru TASS.

În afară de riscul contractării SARS-CoV-2 în locuri în care se adună multe persoane, există de asemenea amenințarea "provocărilor distructive care vizează perturbarea ordinii publice", avertizează guvernul rus.

"Unitățile Ministerului de Interne și alte forțe de ordine nu vor permite o destabilizare a situației și vor lua toate măsurile care se impun pentru a menține ordinea" pe 21 aprilie, dată care coincide cu discursul anual al președintelui rus, Vladimir Putin, în fața camerelor reunite ale Adunării Federale - Duma de Stat și Consiliul Federației.

"Orice acțiuni agresive din partea participanților la aceste adunări publice neautorizate, în special încercările de a provoca ciocniri cu forțele de ordine, vor fi considerate drept o amenințare la securitatea publică și vor fi imediat reprimate", avertizează Ministerul de Interne.

La sfârșitul lunii martie, echipa lui Navalnîi a lansat o campanie online pentru a aduna 500.000 de persoane dispuse să iasă în stradă pentru a cere eliberarea opozantului.

Până în prezent, apelul a fost susținut de peste 450.000 de cetățeni.

Având în vedere deteriorarea stării de sănătate a opozantului de 44 de ani, aliații săi - Ivan Jdanov și Leonid Volkov - au afirmat - duminică - că "evenimentele evoluează într-un mod foarte rapid și foarte nefavorabil".

Potrivit acestora, viața lui Navalnîi "atârnă de un fir" de păr, întrucât are probleme grave de sănătate și îi este refuzat accesul la un medic în care el să aibă încredere, manifestația neputând fi din acest motiv amânată.

Opozantul a fost transferat la un spital pentru deținuți de la închisoarea vecină, penitenciarul nr. 3 din regiunea Vladimir, a anunțat luni Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia (FSIN, după acronimul în limba rusă).

Manifestațiile pro-Navalnîi din luna ianuarie desfășurate în peste 100 de orașe din Federația Rusă au fost reprimate cu brutalitate și au dus la mii de arestări și dosare penale pe bandă rulantă.

Într-o luare de poziție separată, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) i-a îndemnat pe președintele SUA, pe politicieni și personalități culturale din Occident să se preocupe mai mult de soarta lui Julian Assange și a lui Edward Snowden și nu de respectarea drepturilor omului în Rusia, relatează agenția de presă oficială RIA Novosti.

"În ultimele zile, președintele SUA, politicieni occidentali și o serie de personalități culturale de peste hotare au făcut declarații cu privire la respectarea drepturilor omului în țara noastră. Aceștia probabil sunt foarte ocupați, poate că nu au suficient timp pentru a face declarații și despre situația din jurul lui Julian Assange și Edward Snowden", a scris Volodin pe canalul sau Telegram luni, fără a se referi explicit la opozantul rus Aleksei Navalnîi.

Declarația sa intervine după ce aproape 70 de artiști, scriitori și actori au adresat sâmbătă un apel președintelui rus Vladimir Putin pentru acordarea de tratament medical de urgență opozantului rus. De asemenea, liderii UE și Washingtonul au atribuit Moscovei responsabilitatea pentru soarta lui Aleksei Navalnîi în închisoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău