Rusia perturbă navigația GPS în Crimeea și Marea Neagră

  • 23 Aprilie 2019 10:56
Rusia perturbă navigația GPS în Crimeea și Marea Neagră

Rusia utilizează intens tehnologii de perturbare a sistemului de navigație prin satelit GPS în peninsula ucraineană anexată Crimeea și în Marea Neagră, informează marți publicația Ukrainska Pravda, citând un nou raport al organizației neguvernamentale americane C4ADS, potrivit Agerpres.

În general, potrivit experților, tehnologia de perturbare a sistemelor de navigație prin satelit GPS/GNSS a fost utilizată de aproximativ 10.000 de ori de către echipamentul de război electronic rusesc din februarie 2016.

Studiul a început după ce un căpitan al unei nave comerciale care naviga în Marea Neagră a trimis experților o informație foarte bine documentată despre perturbarea navigației GPS - fotografia ecranului său de calculator și datele radarului, pe care GPS indica faptul că nava s-ar afla nu pe mare, ci la 40 km de un aeroport local.

Pe măsura avansării investigației, experții americani au descoperit că lucruri similare s-au întâmplat cu alte 20 de vase care navigau în Marea Neagră. În 2017, ei puteau deja să explice în mod clar și documentat despre ceea ce se întâmplă cu navigația GPS în Marea Neagră, conform publicației menționate.

În total, în urma cercetărilor C4ADS au fost detectate peste 9.000 de incidente de acest gen, când navele care treceau în apropierea coastelor Rusiei se vedeau pe radare că s-ar afla în apropierea unui aeroport local și nu pe mare.

Cazuri legate de perturbarea GPS au avut loc nu doar în Marea Neagră, ci și în Oceanul Pacific, lângă Vladivostok și Murmansk (Orientul Îndepărtat rus), în nordul Rusiei, lângă Sankt-Petersburg, precum și zona Moscovei.

Pentru a demonstra amestecul Rusiei în activitatea sistemelor de navigație, cercetătorii, în parteneriat cu Universitatea din Texas, au efectuat un experiment științific pe Stația Spațială Internațională.

'Perturbarea poate fi periculoasă și au existat experimente care au arătat că se poate foarte ușor schimba cursul unei nave sau al unei mașini, trimițându-le acolo unde se dorește, bunăoară în apele teritoriale ale unei țări străine pentru a crea un incident internațional sau pentru a captura vasele și echipajul', susține un analist al grupului citat.

Studiul C4ADS menționează că perturbarea navigației GPS în perioada cuprinsă în cercetare a avut loc exclusiv în zone unde se aflau obiective secrete rusești sau reședințe secrete ale unor înalți oficiali ruși.

Concluzia experților este că, prin distorsionarea semnalelor GPS, Rusia încalcă fără echivoc normele internaționale, în special, regulile Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații, care spun că țările participante nu pot trimite în mod intenționat semnale greșite.

Și alte țări - conform acestora - perturbă sistemele de navigație în jurul obiectivelor lor strategice, dar există două diferențe importante în comportamentul Rusiei, spun ei: Moscova nu avertizează asupra activității sale de perturbare a GPS și această activitate afectează un cerc mult mai larg de persoane din afara obiectivului strategic, notează Ukrainska Pravda. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău