Rusia: Patriarhul Chiril I al Moscovei contestă evacuarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (fostă parte a Patriarhiei Ruse) din Lavra Pecerska

  • 12 Martie 2023 18:20
Rusia: Patriarhul Chiril I al Moscovei contestă evacuarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (fostă parte a Patriarhiei Ruse) din Lavra Pecerska

Patriarhul Chiril I al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a cerut sâmbătă Papei Francisc și altor lideri religioși să convingă Ucraina să oprească represiunea împotriva unei aripi istorice a bisericii aliniate cu Rusia, informează AGERPRES.

Printre numeroșii lideri cărora le este adresat apelul se numără Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, șeful Bisericii Copte din Egipt Papa Tawadros, precum și secretarul general al ONU Antonio Guterres și înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Volker Turk.

Kievul a ordonat vineri Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU) să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska unde își are sediul, guvernul susținând că această biserică este pro-rusă și colaborează cu Moscova. Ministerul ucrainean al Culturii a informat că BOU are ca dată limită până pe 29 martie să părăsească Lavra Pecerska.

Patriarhul Chiril I a îndemnat liderii religioși și organizațiile internaționale să "depună toate eforturile pentru a preveni închiderea forțată a mănăstirii, care va conduce la încălcarea drepturilor a milioane de credincioși ucraineni", se arată într-un comunicat. El a mai spus că este regretabil că drepturile și libertățile credincioșilor ucraineni sunt încălcate în mod flagrant.

Patriarhul Moscovei a susținut ferm invadarea Ucrainei de către forțele ruse. BOU spune că a întrerupt legăturile cu Rusia și Patriarhia Moscovei și că este victima unei vânătoare politice de vrăjitoare. Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziții în bisericile BOU, a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Majoritatea credincioșilor ortodocși ucraineni aparțin Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău