Rusia păstrează 90.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, potrivit Kievului

  • 03 Noiembrie 2021 15:13
Rusia păstrează 90.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, potrivit Kievului

Rusia a lăsat efective militare în apropierea frontierei sale cu Ucraina după exercițiile recente, numărul soldaților ruși din zonă totalizând în prezent 90.000, a anunțat miercuri Ministerul Apărării ucrainean, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Forțele armate ruse au desfășurat recent o serie de aplicații militare de amploare, la care au luat parte inclusiv trupe aeropurtate.

După aceste exerciții, militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de granița cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării ucrainean. ''Ar trebui observat faptul că periodic Federația Rusă a recurs la practica transferării și comasării de unități militare pentru a menține tensiunile în regiune și presiunea politică asupra statelor vecine'', a explicat ministerul.

În primăvara acestui an, Rusia a provocat îngrijorare la Kiev și în capitalele occidentale prin deplasarea a peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, deși ulterior a ordonat retragerea acestora.

Ministerul Apărării ucrainean a dezmințit luni o informație apărută în presă conform căreia Rusia comasează trupe la frontiera sa cu Ucraina, precizând că nu a observat o suplimentare a efectivelor sau a echipamentelor militare.

Site-ul de știri politico.eu a relatat că imagini din satelit luate luni au confirmat informații recente potrivit cărora Rusia concentrează din nou trupe și echipament militar la granița cu Ucraina.

Imaginile furnizate de compania spațială americană Maxar Technologies arată aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropiere de orașul rusesc Ielnia, la circa 250 kilometri nord de frontiera ruso-ucraineană.

Kremlinul s-a limitat miercuri să declare că Rusia menține o prezență militară pe teritoriul său acolo unde consideră necesar.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au deteriorat masiv începând din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, decizie urmată de un conflict între forțele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști pro-ruși din estul Ucrainei. În acest conflict și-au pierdut viața aproximativ 14.000 de persoane, potrivit autorităților de la Kiev. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău