Rusia: O organizație neguvernamentală împotriva torturii a fost desemnată "agent al străinătății"

  • 11 Iunie 2022 14:20
Rusia: O organizație neguvernamentală împotriva torturii a fost desemnată

Organizația neguvernamentală rusă Comitetul împotriva Torturii a fost desemnată vineri "agent al străinătății" de către autoritățile ruse, în plină represiune împotriva societății civile în Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Numele acestei organizații fondate în 2000 apare de acum pe lista organizațiilor care, conform Moscovei, exercită funcția de "agent al străinătății". Lista poate fi consultată pe site-ul Ministerului de Justiție.

Comitetul împotriva Torturii militează pentru a determina autoritățile să ancheteze relele tratamente aplicate de forțele de securitate și să ia măsuri pentru a le pune capăt. Organizația a lucrat în special asupra situației din Cecenia.

Deja recunoscută ca "agent al străinătății" în 2015, apoi în 2016, organizația a decis să se autodizolve înainte de a se reforma în încercarea de a scăpa de această etichetă infamantă.

Eticheta "agent al străinătății", care amintește de cea de "inamic al poporului" din epoca sovietică, este folosită masiv împotriva organizațiilor, opozanților și jurnaliștilor acuzați că desfășoară activități politice finanțate din străinătate.

"Agenții străinătății" sunt supuși la numeroase constrângeri și proceduri dificile, riscând să primească sancțiuni dure. Ei trebuie în special să indice acest statut în toate publicațiile lor.

Clasarea Comitetului împotriva Torturii drept "agent al străinătății" survine într-un context de represiune nemiloasă împotriva oricărei voci critice în Rusia, în special de la lansarea intervenției militare din Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

De atunci, au fost interzise numeroase ONG-uri. În aprilie, autoritățile ruse au închis birourile organizațiilor Amnesty International și Human Rights Watch. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău