Rusia nu vede niciun rost discuțiilor cu Ucraina sau cu „păpușarii” ei și nu are nevoie de nimic de la Occident (Riabkov)

  • 30 Ianuarie 2023 19:25
Rusia nu vede niciun rost discuțiilor cu Ucraina sau cu „păpușarii” ei și nu are nevoie de nimic de la Occident (Riabkov)

Discuțiile cu Kievul sau cu "păpușării" săi nu au niciun rost după ce SUA și partenerii lor au decis să livreze tancuri și vehicule blindate Ucrainei, a declarat luni ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, calificând aceste noi livrări drept un "pas extrem de distructiv" care nu va face decât să escaladeze conflictul, potrivit agențiilor EFE și DPA, transmite Agerpres.

„Suntem pregătiți să studiem orice inițiative serioase pentru rezolvarea crizei în Ucraina, dar până în prezent nimeni nu le-a formulat cu adevărat", a afirmat Riabkov într-un interviu pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

„În condițiile actuale - când Washingtonul a anunțat livrarea de tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec cu privire la cine și câte vehicule blindate urmează să livreze Ucrainei - nu are rost să discutăm cu 'ukronaziștii' și nici cu păpușarii lor", a declarat Serghei Riabkov.

Ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, declarase sâmbătă pentru postul BFM că țările occidentale au promis să livreze în total Kievului 321 de tancuri moderne, între care Abrams americane, Leopard 2 germane și Challenger 2 britanice.

În plus, Ucraina va primi vehicule blindate americane Bradley și Stryker, Marder germane, AMX-10RC britanice și CV90 suedeze, printre altele.

Ministrul rus a reluat justificările cunoscute ale Moscovei pentru invazie, susținând că Kievul ar fi amenințat "interesele de securitate" ale Rusiei, precum și acuzația nefondată că Ucraina ar fi persecutat rusofonii din estul Ucrainei.

Oficialii ruși și ucraineni au sugerat că sunt deschiși la negocieri de pace. Dar sunt puține semne că discuții de substanță ar putea avea loc în curând, din moment ce fiecare parte face cereri inacceptabile pentru cealaltă, iar luptele crâncene din prima linie a frontului continuă, notează DPA.

Rusia nu are nevoie de nimic din partea Occidentului, a declarat în același interviu pentru RIA Novosti ministrul rus adjunct de externe.

"Nu avem nevoie de nimic de la Occident. Vrem să fim lăsați în pace. Dar NATO - cu o persistență maniacală, demnă de o cauză mai bună - s-a târât în mod constant până la granițele Rusiei și, în același timp, 'zombifică' cu povești de groază rusofobe țările vecine nouă", susține Riabkov.

"Le-am sugerat în mod repetat, le-am explicat și cu binișorul și într-o formă mai aspră, că nu trebuie să facă asta, că vor exista consecințe", a afirmat responsabilul diplomatic rus, adăugând că Moscova "nu va ceda în ceea ce privește interesele sale legitime în domeniul securității" și nu va permite ca "vorbitorii limbii ruse" să fie asupriți.

"Americanii nu au ascultat de avertismentele noastre și nu le-au luat în serios, ci doar au continuat în orice mod posibil să incite Kievul împotriva Rusiei", a mai susținut Riabkov în interviu.

Rusia a declanșat o invazie împotriva Ucrainei în ceea ce ea numește "operațiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" și "denazificării" acestei țări vecine, iar Kievul și Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată și nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău