Rusia nu respectă decizia CEDO în dosarul școlilor din Transnistria. CE examinează cazul
-
05 Martie 2014 17:04
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei examinează, în perioada 4-6 martie, problema neexecutării deciziei CEDO în cazul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
Deși au Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat încă în octombrie 2012 o hotărâre prin care acuză Federația Rusă de încălcarea drepturilor din această regiune copiilor la educație, Rusia nu a achitat nici un ban reclamanților, iar presiunile asupra școlilor continuă.
La 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CEDO a pronunțat o hotărâre în acest caz, în care a recunoscut violarea dreptului la educație de către Federația Rusă. Curtea a decis ca reclamanților să li se acorde, cu titlu de prejudicii morale, 1 milion și 20 de mii euro și 50 de mii de euro cu titlu de costuri de reprezentare. Este vorba despre 170 de petiționari, părinți, elevi și profesori, care trebuie să primească câte 6000 de euro, a precizat, pentru Radio Chișinău, directorul executiv al Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole.
Reprezentantul reclamanților, avocatul Alexandru Postică, a expediat un comunicat către Comitetul de Miniștri prin care a atenționat despre neexecutarea măsurilor cu caracter individual de a achita suma prejudiciului moral și de a exclude intimidările unor reclamanți.
Între petiționari se numără și directoarea liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, care și-a exprimat speranța că Federația Rusă va executa totuși hotărârea CEDO.
Anterior, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o declarație prin care le-a solicitat autorităților Federației Ruse să execute decizia CEDO. Cu toate acestea, presiunile forțelor separatiste asupra școlilor românești din regiunea transnistreană s-au intensificat în ultimul timp, iar Rusia nu a mai plătit nici un ban reclamanților.