Rusia nu poate fi garant al stabilității în zonă (Jurnal de Chișinău)

  • 04 Martie 2014 09:28
Rusia nu poate fi garant al stabilității în zonă (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 4 MARTIE

Intervenția militară rusă în Ucraina trebuie să ne dumerească: Rusia nu poate fi garant al stabilității în zonă, scrie Jurnal de Chișinău. Armata străină trebuie să fie evacuată de pe teritoriul Republicii Moldova ca un factor de instabilitate și focar al unui posibil conflict. Garanție a securității poate fi doar prezența unui contingent militar mixt, care nu are interese în zonă, accentuează Jurnal de Chișinău.

Scopul principal al lui Putin e să devină stăpân al Mării Negre, consideră fostul ministru al Apărării, generalul Ion Costaș, amintind că rușii au rupt o bucățică din Georgia – Adjaria, Abhazia, pe unde are ieșire la Marea Neagră. Acum ocupă sudul Ucrainei. Partea industrială, Dnepropetrovsk, Herson, Harkov, Donețk și Odesa, împreună cu Transnistria urmează să devină o Novorusie, susține generalul Costaș
Petru Bogatu remarcă în Ziarul Național similitudinile dintre Putin și Hitler. Invadând Ucraina sub pretextul apărării minorității ruse, Vladimir Putin îl plagiază impardonabil pe Adolf Hitler care ataca în martie 1939 Cehoslovacia pentru „a rezolva just problema etnicilor germani”. Autorul amintește în context și de Olimpiadele de la Berlin și Soci. Germania și-a început expansiunea la puțin timp după Olimpiada din 1936 de la Berlin. Fuhrerul, precum se știe, a folosit-o cu brio pentru a înscena un grandios spectacol promoțional, după care a dat foc lumii, iar evenimentul sportiv de la Soci, transformat de Kremlin într-un uriaș show propagandistic, nu face decât să întărească asemănarea dintre hitlerism și putinism, scrie publicistul.

Omul bolnav mintal al Europei, așa se întitulează editorialul semnat de N. Negru în Ziarul Național. Putin pregătește terenul pentru transformarea Crimeii într-un stat care se va afla doar formal, în componența Ucrainei, fiind independent de facto. E vorba de un fel de Transnistrie, care să-i servească drept lesă pentru „poporul frățesc” al Ucrainei. Cu certitudine, gestul lui Putin le-a dat de gândit belarușilor, kazahilor, azerilor, uzbecilor, turkmenilor, tadjicilor. Potrivit autorului, Rusia este omul bolnav mintal al Europei, trăind cu himerele trecutului său glorios, visând la revanșă, pregătind în taină planuri de invadare a statelor vecine. Acest act cinic de agresiune nu denotă puterea, ci slăbiciunea Rusiei, o anumită formă de disperare, a spus John Kerry, citat de Ziarul Național.

Ucraina se rupe, iar Evenimentul zilei se întreabă dacă urmează R. Moldova? Analiștii politici și demnitarii cred că securitatea teritorială, precum și cea politică a R. Moldova sunt în pericol. Crimeea va deveni o a doua Transnistrie, iar Moldova va fi distrusă – este scenariul cel mai des vehiculat. Întrebarea care se pune acum este următoarea: se va mulțimi Putin doar cu Crimeea? – scrie Evenimentul Zilei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău