Rusia nu poate bloca aspirația Ucrainei de a adera la NATO (ministrul american al apărării)

  • 19 Octombrie 2021 15:08
Rusia nu poate bloca aspirația Ucrainei de a adera la NATO (ministrul american al apărării)

Nicio țară terță nu are drept de veto asupra aspirației Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, răspunzând la o întrebare despre obiecțiile Rusiei față de integrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, potrivit Reuters și Interfax-Ukraina, citate de Agerpres.

Austin a insistat că "nicio țară terță nu are drept de veto asupra deciziilor de aderare la NATO". "Ucraina, așa cum m-ați auzit spunând mai devreme, are dreptul de a-și decide propria politică externă viitoare și ne așteptăm ca ea să poată să o facă fără nicio ingerință din exterior", a adăugat el.

Austin a mai declarat că Rusia a început conflictul din estul Ucrainei și ea a fost un obstacol în calea rezolvării sale pașnice.

"Haideți să spunem lucrurilor pe nume: Rusia este cea care a început acest război și Rusia este obstacolul care împiedică o soluționare pașnică. Ei (rușii, n.red.) sunt cei care au început să încalce integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei", a declarat ministrul american al apărării în conferința de presă comună cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, la Kiev, potrivit Interfax-Ukraina.

El a menționat că SUA vor continua să ofere Ucrainei sprijinul necesar în conflictul cu Rusia.

"La rândul nostru, vom face tot posibilul pentru a sprijini Ucraina, ca ea să-și dezvolte capacitatea de a-și apăra integritatea teritorială și inviolabilitatea", a asigurat ministrul american, subliniind că Statele Unite vor continua să-și sprijine partenerii pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre, conform Interfax-Ukraina.

"Această regiune este foarte importantă pentru noi și vom continua sprijinul acordat partenerilor noștri pentru a asigura securitatea în această regiune", a spus Lloyd Austin.

"Am discutat astăzi despre consolidarea parteneriatului nostru în regiunea Mării Negre cu partenerii noștri pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Rusiei. Noi am sprijinit Ucraina împreună cu Georgia, România, Bulgaria. Am înțeles importanța parteneriatului și a coeziunii între aliați pentru a descuraja agresiunea rusă", a menționat șeful Pentagonului în aceeași conferință de presă.

"Sprijinul nostru pentru suveranitatea ucraineană este de neclintit și vom continua să lucrăm împreună pentru a ne asigura că suntem în locul potrivit și că Ucraina se poate apăra", a afirmat Austin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău