Rusia | Noi arestări în rândul Martorilor lui Iehova

  • 07 Februarie 2019 16:32
Rusia | Noi arestări în rândul Martorilor lui Iehova

Autoritățile ruse au anunțat joi, 7 februarie, noi arestări în rândul Martorilor lui Iehova, la o zi după condamnarea la șase luni de închisoare a unui membru danez al acestei organizații religioase interzise în Rusia din 2017, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Conform Ministerului de Interne, două grupuri distincte de membri ai Martorilor lui Iehova au fost arestate în Mordovia, în zona de centru-vest a Rusiei, și în districtul Hantî-Mansi, în Siberia Occidentală.

Ministerul de Interne, care a adăugat că a confiscat calculatoare, telefoane și 'literatură extremistă', nu a precizat câte persoane au fost arestate în total.

Mișcarea Martorii lui Iehova, care susține că are 172.000 de membri în Rusia, a fost interzisă în aprilie 2017 de către Curtea Supremă și este considerată "extremistă" de către Ministerul de Justiție.

Miercuri, justiția rusă l-a condamnat pe Dennis Christensen, 46 de ani, membru danez al acestei mișcări fondate în anii 1870 în SUA, la șase ani de închisoare pentru "extremism", stârnind indignarea capitalelor occidentale.

Uniunea Europeană a făcut apel la "eliberarea sa imediată și necondiționată", în timp ce ministrul danez de externe Anders Samuelsen a spus că este "inadmisibil ca (mișcarea) Martorii lui Iehova să fie calificată drept organizație extremistă și clasată în aceeași categorie ca organizațiile teroriste violente".

Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA în Rusia, Andrea Kalan, a scris pe Twitter că este "profund îngrijorată" de această condamnare, făcând apel la Moscova "să respecte libertatea credinței".

Întrebat despre cazul lui Christensen, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat joi că "activitățile acestei organizații religioase sunt ilegale" în Rusia.

"Deși era la curent cu această interdicție (...), Christensen, cetățean danez, și-a continuat activitatea și a lucrat în interesul acestei organizații", le-a declarat el jurnaliștilor.

Organizațiile de apărare a drepturilor omului Homme Human Rights Watch (HRW) și Amnesty International au denunțat măsurile, spunând că este o campanie de "persecuție religioasă" împotriva Martorilor lui Iehova în Rusia.

Organizația rusă de apărare a drepturilor omului Memorial consideră 19 dintre membrii săi drept 'deținuți politici' și estimează că în total 81 sunt "persecutați pentru credința lor".

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău