Rusia | Moscova răspunde în același mod, expulzând 20 de diplomați cehi

  • 19 Aprilie 2021 08:45
Rusia | Moscova răspunde în același mod, expulzând 20 de diplomați cehi

Moscova a anunțat duminică că 20 de angajați ai ambasadei cehe sunt "persona non grata" și trebuie să părăsească Rusia până la sfârșitul zilei de luni, 19 aprilie, transmite AFP.

Acest anunț a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka.

Rusia a promis mai devreme măsuri de retorsiune după expulzarea de către Cehia a 18 diplomați ruși, acuzați de spionaj.

"Ambasadorul Cehiei în Rusia, Pivonka, a fost convocat", se spune în declarație."L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităților cehe împotriva personalului reprezentanței diplomatice ruse la Praga".

"Domnului Pivonka i s-a comunicat că 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova au fost declarați "persona non grata". Trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârșitul zilei de 19 aprilie 2021", adaugă textul.

Sâmbătă, autoritățile cehe au anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși implicați, potrivit serviciilor de informații cehe, în sabotarea unui depozit de muniție de la Vrbetice în 2014, explozie în care și-au pierdut viața două persoane.

Tot sâmbătă, poliția cehă a mai anunțat că este în căutarea a doi cetățeni ruși implicați în explozie, posesori ai unor pașapoarte având numele celor doi suspecți implicați în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.

Autoritățile de la Moscova au declarat că acest caz "poartă marca" Washingtonului.

"În dorința de a face pe plac Statelor Unite după sancțiunile americane împotriva Rusiei, autoritățile cehe și-au depășit chiar stăpânul", a declarat duminică ministerul rus de externe.

În această săptămână, Statele Unite au anunțat sancțiuni și expulzarea a zece diplomați ruși ca măsuri de represalii pentru ceea ce Washington consideră a fi o intervenție rusă în alegerile americane de anul trecut, un atac cibernetic masiv, precum și alte activități ostile.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău