Rusia menține în continuare circa 80.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina (Homceak)

  • 19 Mai 2021 09:51
Rusia menține în continuare circa 80.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina (Homceak)

În pofida promisiunii de a-și retrage trupele, Rusia menține în continuare circa 80.000 de militari și un număr semnificativ de echipamente și tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul șef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO în format cu Ucraina, desfășurată marți la Bruxelles, potrivit agențiilor de presă Ukrinform și Ukrainska Pravda.

"În ciuda declarației ministrului rus al apărării (Serghei Șoigu) cu privire la retragerea trupelor la bazele lor permanente (în 22 aprilie a.c.), Rusia continuă să mențină circa 80.000 de militari și o cantitate semnificativă de armament și tehnică militară în mai multe sectoare ale frontierei ucrainene", a declarat generalul Homceak, citat de serviciul său de presă.

Rusia nu și-a retras nici navele și vedetele flotelor sale din Nord și Marea Caspică, transferate în martie-aprilie în Marea Azov și Marea Neagră, a indicat înaltul responsabil militar ucrainean, adăugând că toate acestea permit Rusiei să-și sporească într-un interval scurt de timp capacitățile ofensive ale forțelor sale armate în eventualitatea unor acțiuni agresive împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Homceak, exercițiile strategice comune ale forțelor armate din Rusia și Belarus "Zapad-2021", programate pentru luna septembrie, reprezintă o amenințare potențială pentru țara sa.

Mareșalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, președintele în exercițiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat că Rusia își continuă modelul de acțiuni agresive de destabilizare, între care încălcarea constantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și consolidarea prezenței sale militare la frontiera ucraineană.

Înalta oficialitate militară britanică a confirmat că zeci de mii de militari ruși au rămas cu tot cu arme și echipamente în apropierea frontierei ucrainene.

În acest context, comandantul șef al armatei ucrainene a pledat pentru o abordare sistemică și consolidată pentru neutralizarea provocărilor și amenințărilor rusești pe fondul situației create "pe direcția ucraineană, unde Ucraina se află de opt ani pe linia întâi cu ambițiile imperiale ale Rusiei", potrivit Ukrinform.

În lunile martie-aprilie, Rusia a mobilizat trupe și echipamente în apropierea frontierei cu Ucraina și în Crimeea anexată, ceea ce a suscitat îngrijorarea Kievului și a Occidentului privind o relansare a acțiunilor ofensive rusești împotriva Ucrainei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău