Rusia le-a propus membrilor NATO să adere la "un moratoriu voluntar" cu privire la Tratatul INF

  • 02 Septembrie 2019 13:55
Rusia le-a propus membrilor NATO să adere la

În cadrul unei prelegeri susținută în fața studenților și a cadrelor didactice de la Universitatea MGIMO din Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia le-a propus membrilor NATO să adere la "un moratoriu voluntar" cu privire la Tratatul INF, Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, scrie Rador.

Tratatul INF a fost un tratat de control al armelor, semnat între Statele Unite și fosta Uniune Sovietică. Președintele american, Ronald Reagan, și liderul sovietic, Mihail Gorbaciov au semnat Tratatul INF la 8 decembrie 1987.


"Vă amintesc faptul că, în pofida suspendării de către SUA a Tratatului INF, noi am făcut un gest politic extrem de important. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Tratatul INF nu mai este în vigoare și că vom acționa în oglindă, dacă SUA vor începe să dezvolte noi tipuri de armament, ne vom rezerva dreptul de a proceda identic. Dacă vor efectua teste, atunci vom avea și noi aceleași drepturi", a spus Lavrov. 
Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, președintele rus, Vladimir Putin, a subliniat că Rusia nu va dezvolta rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, în cazul în care acestea vor fi amplasate în acele regiuni ale lumii unde nu vor exista sisteme de fabricație americană". 


"Și dacă SUA se vor abține de la amplasarea lor și în Europa și în Asia, atunci noi nu vom recurge la aceiași pași. Este o propunere serioasă. În concluzie, ei nu au recaționat la "moratoriul voluntar", despre care le-am comunicat membrilor NATO, le-am propus ca în mod colectiv să adere la acest moratoriu", a adăugat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.


Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat recent că SUA au regizat o campanie de propagandă cu acuzații aduse la adresa Rusiei cu privire la încălcarea Tratatului INF, pentru a ascunde planurile sale de a suspenda Tratatul INF. 


Președintele Vladimir Putin a solicitat să se analizeze amenințările survenite de pe urma testării de către SUA a unei noi rachete de croazieră. După cum au menționat surse de la Kremlin, Rusia a început să pregătească un răspuns adecvat pentru SUA în legătură cu efectuarea acestui test de către partea americană.

Sursa:RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău