Rusia l-a condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pe laureatul Nobel Oleg Orlov

  • 27 Februarie 14:11
Rusia l-a condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pe laureatul Nobel Oleg Orlov

Disidentul Oleg Orlov, activist de prim-plan pentru apărarea drepturilor omului în Rusia și un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat marți la doi ani și jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova pentru că a denunțat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, scrie HotNews.

„Tribunalul a decis să-l declare pe Orlov vinovat și să dicteze în cazul său o pedeapsă doi ani și șase luni într-o colonie penitenciară”, a anunțat judecătorul în verdictul său, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la audiere.

Procesul a fost condamnat de observatorii internaționali drept unul motivat politic, notează Reuters.

Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial. El a fost unul dintre colaureații premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis și dizolvat în Rusia.

Memorial a anunțat că Orlov a fost încătușat după verdict și tribunalul a dispus ca el să fie plasat imediat în arest. În ultimele sale afirmații de la procesul de luni, Orlov a deplâns „sufocarea libertății” în Rusia, la care s-a referit ca la o „distopie”.

Motivul inculpării sale este un articol pe care l-a scris în 2022 în care a afirmat că Rusia sub președintele Vladimir Putin a devenit fascistă. El a fost inițial amendat cu 150.000 de ruble (1.628 de dolari) de un tribunal districtual, dar a fost dispusă o rejudecare și procurorii au cerut o condamnare de 2 ani și 11 luni.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Rusia, Mariana Kațarova, a numit procesul lui Orlov „o tentativă orchestrată de a reduce la tăcere vocile apărătorilor drepturilor omului în Rusia”.

Memorial, fondată în 1989, a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului de pe vremea liderului Iosif Visarionovici Stalin și până în prezent și a apărat libertatea de expresie, axându-se pe identificarea și omagierea victimelor individuale.

Ian Racinski, directorul organizației „Memorial” în perioada în care aceasta a activat în Rusia și colaureat al Premiului Nobel pentru Pace din 2022, alături de Orlov și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina, a declarat săptămâna trecută că Vladimir Putin „nu este în toate mințile” și el nu mai este un președinte legitim al Rusiei, indiferent dacă Occidentul va recunoaște sau nu alegerile prezidențiale din luna martie.

„Dacă vorbim de legitimitate, Putin este deja ilegitim, deoarece din 2011 nu a mai existat nici măcar un simulacru de alegeri competitive. Falsificare totală, nu mai vorbesc de reformarea Constituției”, a comentat acesta în cadrul unui interviu acordat la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău