Rusia: Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în detenție până la 30 ianuarie

  • 28 Noiembrie 2023 16:06
Rusia: Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în detenție până la 30 ianuarie

Un tribunal din Moscova a prelungit marți cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost reținut în Rusia la sfârșitul lunii martie pentru "spionaj", acuzație pe care el o neagă, relatează Agerpres.

"Perioada de detenție a lui Evan Gershkovich (...) este prelungită cu două luni (...), până la 30 ianuarie 2024", se arată în comunicatul de presă dat publicității de autoritățile judiciare.

Conform unui video publicat de instanță, Evan Gershkovich a ascultat calm decizia instanței dintr-o cușcă metalică pentru inculpați.

Presei nu i s-a permis să participe la audierea lui Evan Gershkovich, care a avut loc cu ușile închise. Doar o mână de jurnaliști s-au adunat în fața porților tribunalului pe ger, potrivit unui corespondent AFP aflat la fața locului.

Prelungirea detenției sale era aproape sigură, deoarece justiția rusă rareori eliberează persoanele care sunt încarcerate în așteptarea procesului pentru astfel de acuzații grave.

Jurnalist la Wall Street Journal, Gershkovich a fost arestat de serviciile de securitate ruse în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali, pe 29 martie.

De atunci, el a fost închis în centrul de detenție Lefortovo din Moscova, care este folosit de serviciul de securitate rus (FSB) pentru a ține prizonierii într-o izolare aproape totală.

Respectatul reporter în vârstă de 32 de ani, care a lucrat și pentru AFP la Moscova în trecut, este acuzat de spionaj, o infracțiune pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, dar neagă acuzațiile, la fel ca Washingtonul, ziarul său, prietenii și familia sa.

Rusia nu și-a susținut niciodată acuzațiile și nici nu a furnizat public dovezi, iar întreaga procedură a fost clasată secretă. Nu a fost încă stabilită o dată pentru procesul său.

Arestarea sa vine pe fondul unor tensiuni diplomatice grave între Statele Unite și Rusia, cauzate de conflictul din Ucraina. Washingtonul sprijină Kievul militar și financiar împotriva Moscovei.

Încarcerarea unui jurnalist străin acreditat în mod corespunzător de autoritățile ruse este fără precedent din perioada sovietică.

În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani au fost arestați și condamnați la pedepse mari în Rusia, Washingtonul acuzând Moscova că dorește să-i schimbe cu ruși aflați în închisoare în Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău