Rusia își suplimentează efectivele militare din Crimeea. Expert: Moscova se pregătește "de un conflict în regiune"

  • 26 August 2021 12:40
Rusia își suplimentează efectivele militare din Crimeea. Expert: Moscova se pregătește

Federația Rusă intenționează să formeze și să desfășoare până la 1 decembrie a.c. în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Rusia, n.r.) un nou regiment aeropurtat, relatează agenția de presă oficială rusă TASS, citată joi și de numeroase media ucrainene.

Noua unitate militară va face parte din componența Diviziei nr. 7 aeropurtate, a cărei bază se află în Novorossiisk (port rusesc la Marea Neagră), a precizat comandantul Forțelor aeropurtate ruse (Vozdușno-Desantnîie Voiska, VDV), general-colonelul Andrei Serdiukov.

"Președintele Putin a semnat deja un decret privind crearea noii unități. Există și un ordin executiv al Statului Major General, care prevede crearea și desfășurarea în Crimeea a unui nou regiment aeropurtat până la 1 decembrie", a declarat generalul Serdiukov pentru media ruse, potrivit Agrepres.

Analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, colonel în rezervă, consideră că desfășurarea acestui nou regiment aeropurtat în Crimeea relevă faptul că Rusia se pregătește "de un conflict în regiune", potrivit publicației Gordon.ua.

Rușii " se pregătesc de un război regional major. Moscova vrea să includă Siria în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) și dacă în Siria vor apărea probleme, trebuie să asigure trimiterea de trupe prin Bosfor și Dardanele. De aceea, consolidează unitățile de desant aerian", a declarat analistul ucrainean într-o intervenție miercuri seara la postul de televiziune Ukraina 24.

Recent, Rusia a efectuat teste și a plasat în stare de pregătire de luptă sistemul de apărare antiaeriană din Crimeea, a relatat la începutul acestei săptămâni publicația ucraineană Zerkalo nedeli.

Moscova, care consideră legitimă alipirea Crimeii la Rusia, a avertizat marți că ea califică drept "încălcare a integrității sale teritoriale" Platforma Crimeea, un summit desfășurat luni la inițiativa Ucrainei, care a reunit la Kiev reprezentanți din 46 de țări.

"Așa cum am avertizat, vom fi obligați să considerăm participarea unor țări, a unor organizații internaționale și a reprezentanților acestora la Platforma Crimeea drept o încălcare a integrității teritoriale a Federației Ruse, ceea ce va avea inevitabil consecințe asupra relațiilor noastre" cu respectivele țări și organizații, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o conferință de presă marți, conform site-ului oficial al MAE rus, mid.ru.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău