Rusia își face rachete care să spargă scutul românesc

  • 11 Mai 2016 09:46
Rusia își face rachete care să spargă scutul românesc

Rusia construiește rachete balistice intercontinentale capabile să străpungă scutul antirachetă NATO din Europa. Anunțul a fost făcut de comandantul Forțelor de rachete strategice ruse, general-locotenentul Serghei Karakaev.

Rusia dezvoltă noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de Alianța Nord-Atlantică în România și Polonia, a avertizat Karakaev, citat de Money.ro.

„Acordăm o atenție specială optimizării capacităților pentru depășirea sistemului antirachetă“, a declarat oficialul militar rus. Potrivit lui, „Rusia va introduce noi tipuri de rachete intercontinentale, care vor avea traiectorii greu de anticipat și mijloace de a depăși sistemul antirachetă“ al NATO. Generalul rus a subliniat că, până în 2021, Rusia va avea un număr egal de platforme pentru rachete intercontinentale fixe și mobile. Rusia acordă o atenție sporită dezvoltării sistemului mobil Iars (SS-27 Mod. 2, conform terminologiei NATO), cu încărcături de luptă multiple și termonucleare, notează Tass. Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România și Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Rusia.

Moscova denunță instalațiile de lansare MK 41 (Aegis) utilizate pentru acest sistem antirachetă, a căror prezență ar reprezenta o încălcare a prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare, semnat de SUA și Uniunea Sovietică în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988. Tratatul INF obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

De asemenea, Moscova consideră că sistemele antibalistice din România și Polonia sunt îndreptate împotriva sa, deși Alianța Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacitățile balistice ale unor țări precum Iranul și Coreea de Nord. Pe fondul acuzațiilor formulate de Rusia de nenumărate ori în ultimul an, Casa Albă a dat asigurări că sistemul american de apărare antirachetă amplasat în Europa nu încalcă Tratatul INF.

Baza antirachetă de la Deveselu (județul Olt) a devenit funcțională pe 18 decembrie 2015, iar recent a fost integrată în sistemul antibalistic al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău