Rusia inițiază o anchetă penală cu privire la explozia pe podul de peste Kerci, care leagă Crimeea de teritoriul rus

  • 08 Octombrie 2022 11:51
Rusia inițiază o anchetă penală cu privire la explozia pe podul de peste Kerci, care leagă Crimeea de teritoriul rus

Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală asupra exploziei care a avariat grav importantul pod care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014 și care a fost provocată, potrivit ei, de explozia unui vehicul, relatează AFP.

Comitetul de anchetă rus a declarat că a "deschis o anchetă penală în legătură cu incidentul de pe podul Crimeii". El a precizat că incendiul care s-a declanșat a avut loc după "explozia unui camion".

 

"Astăzi, la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei mașini-capcană, care a antrenat incendierea a șapte cisterne feroviare ale unui tren ce se îndrepta spre Crimeea", a indicat la rândul său Comitetul națonat antiterorist, citat de agențiile ruse de presă.

"Două căi rutiere s-au prăbușit parțial", a subliniat Comitetul antiterorist, precizând că arcada podului nu a fost atinsă.

Șeful parlamentului regional din Crimeea, instalat de Moscova, Vladimir Konstantinov, a denunțat o lovitură a "vandalilor ucraineni".

Dacă Ucraina este la originea incendiului și a exploziei pe podul Crimeii, ar fi o palmă pentru Rusia că o infrastructură atât de crucială și atât de departe de front poate fi avariată de forțele ucrainene.

Rusia înregistrează eșecuri militare de la începutul lunii septembrie, trupele sale fiind forțate să se retragă atât în nord-est, cât și în sudul țării, în special în regiunea Herson, situată la frontiera cu Crimeea, și a cărei anexare o revendică Putin.

Incendiul a determinat sistarea temporară a traficului pe calea ferată și pe porțiunea auto a podului peste strâmtoarea Kerci.

Podul este esențial pentru transportul de persoane și mărfuri spre peninsulă, dar și pentru trupele desfășurate în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situația de "urgență de pe podul Crimeii". "El nu a făcut previziuni despre un calendar al reconstrucției" podului, a afirmat Peskov, citat de agenția de presă oficială RIA Novosti.

O explozie puternică a avariat podul Crimeii, legătură strategică între Rusia continentală și peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, în ceea ce pare să fie o lovitură incredibilă asupra unui simbol al ambițiilor președintelui rus Vladimir Putin de a controla Ucraina, comentează Reuters.

Avarierea podului dă o altă lovitură gravă efortului de război al Rusiei în Ucraina, perturbând o rută crucială de aprovizionare.

Dmitri Peskov a admis pe Twitter că podul, care deservea calea ferată și transportul auto, ar fi închis pe termen nelimitat.

Mai multe secțiuni al podului de 12 mile s-ar fi prăbușit în apele Mării Azov, conform news-24.fr.

Într-o reacție la acest incident, Mihailo Podoliak, consilier al șefului administrației președintelui Volodimir Zelenski, l-a calificat drept "un început", dar fără a revendica direct responsabilitatea Ucrainei, notează Reuters.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Mihailo Podoliak notează:"'Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat
trebuie să fie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat de Rusia trebuie să fie eliberat', transmite Agerpres.

Putin a inaugurat personal, în 2018, podul de 4 miliarde de dolari, cunoscut și sub numele de Podul Kerci, deoarece se întinde peste strâmtoarea Kerci, într-un gest destinat să simbolizeze apartenența Crimeii la Rusia.

După explozie, coloane groase de fum și flăcări se puteau vedea de la distanță.

Rusia a anexat Crimeea ilegal în 2014, precedând invazia rusă din acest an. Putin a revendicat săptămâna trecută anexarea altor patru regiuni ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău